2023-03-05
今日同老公去行街,行行吓比一間中菜—中華小館嘅招牌吸引到,一於入去試試。餐廳帶比人一種古色古香的味道,很有格調😋坐低望望餐牌,見到個片皮鴨任食放題每位$498,唔使諗即叫,皆因選擇多元,性價比可謂十分高👍🏻首先上枱係鮑魚花菇扣鴨掌,口味值得一讚,各樣嘢都好入味,鮑魚爽口彈牙,鮑魚味濃郁,花茹又淋又香,鴨掌一啲都唔細隻啖啖肉。接著係片皮鴨,夠晒新鮮熱辣辣,鴨皮烤得好有光澤,香氣撲鼻,皮唔肥但充滿油香。食嘅時候,用餅皮包入大蒽,青瓜絲再點上醬汁,減少膩度,多咗層次感,更添風味。另外仲有屋村碗仔翅,材料唔少,味道唔錯,不過本人覺得粉水多咗啲~至於青菜夠晒鑊氣、燒腩仔皮香脆肉嫩帶汁、叉燒入口有濃郁嘅蜜汁味,好香甜、壽包好大隻,蓮蓉亦綿滑。總括而言,每樣菜式表現都相當唔錯,餐廳整懷舊菜式時,改用新派嘅煮法製作而成,所有菜式精緻賣相適合打卡,有機會下次都會再帶朋友嚟試其他嘢食😆