2016-01-19
元朗,係香港屬於一個遠離主市區既一個小市鎮,但竟然開左一間日式既串燒店。以前,呢一類既餐廳,只會出現係尖沙咀、中環等等地區,而佢地既主要消費群以日本人為主,但今時今日終於拓展到元朗呢一個以本地人居住為主既地區。我本身都係一個元朗人,而呢一間餐廳都開左幾個月,觀察左一段時間,網上食評唔多,眼望佢唔係日日爆場,但有時五、六、日都會好多人咁,但又無做咩優惠,我相信固中一定係有原因,所以最終我決定左去一試。裡裡外外,裝修都比較破格,門口一改平時餐廳風格,只係有一兩塊清水玻璃可以望入餐廳,而成間餐廳就以工業風為主,一改大部分和式裝修既日本餐廳。粗糙既牆身、金色既長吧台、一個又一個既烏絲燈泡,講唔上好高貴,但就係和諧、又帶D型格。今晚,我同三個朋友一齊去試,因為想同廚師傾下計,所以揀左坐吧台。侍應用心介紹各類食物,當中海鮮有喜知次、帶子、鮮蠔、榮螺等等,而主角YAKITOKI,有好多唔同款,仲多個係日本。雞篇 : 免治雞肉棒 - 外層少焦香脆,內層鬆軟嫩口,加埋佢地自家製既醬汁同蛋黃,直頭想再叫多份雞肝 - 用日式醬油去燒,外層脆身,內層唔會過粉雞皮 - 我揀左日式燒法,呢種燒法會令到雞皮一部分脆
雞篇 :
雞肝 - 用日式醬油去燒,外層脆身,內層唔會過粉
雞皮 - 我揀左日式燒法,呢種燒法會令到雞皮一部分脆、一部分林,如果鍾意純脆,可以同師父講港式燒法
雞尾 - 只係用一小部分燒,食落一D SO味都唔覺,咬既時候,油脂係個口都爆發
雞心 - 新鮮雞心,燒香之後,入口比較彈,口感介乎雞肝同雞腎之間
雞翼 - 每隻都開邊,外皮燒至脆口,入面唔會乾晒,可能有人會話都都係雞亦姐,但我個人覺得雞亦好唔 好食,係好細微,而呢隻都係我食過其中一隻比較好食
紫SO葉雞肉 - 係紫SO葉上面加上雞肉,再配上鹽燒,又係另一番既滋味,但就係神奇夾
肉篇 :
五花腩 - 簡單鹽燒,無過燶,夠香,入口滑,唔會UN
牛肋肉 - 熟度恰到好處,每粒放入口、一咬,肉汁都會爆出黎,都係好回味
海鮮篇 :
日本石蠔 : 鮮嫩非常,再加埋佢地果D高湯,味道好難忘
日本太子 : 我明白大部分人都認為生食會好食D,不過佢呢到煮,無將佢完全燒熟,果D鮮甜反而更加出,而且仲好大粒
其他 :
明太子飯團 : 明太子咸香,再配飯去燒,作為尾段都唔錯
咖哩烏冬 : 唔識講,身體話我知要再食一次
食後感 :
食飯傾計果時知道左,兩位企吧頭既師父原來係好有來頭,其中一位係尖東富豪果間日式串燒錦果到做左接近20年,而呢間野出名在香港兩間日式米之連串燒推介入面其中一間,而另一位師父都好勁,係香港天空龍吟(米之連2星)到工作過,兩位對食物既出品非常嚴謹,睇得出果份熱誠。
食物非常注重新鮮,呈現果時以原味提升為原則,所以大部分食物唔會太膿味,而當中我真係食唔到有味精呢個師父,而大部分食物功夫都好多,例如牛肋肉、雞皮等等。
貴唔貴? 我覺得合理,當依家放題都食緊2、300百蚊個人頭既時候。雖然喜之次呢D魚,價錢係比較高,但如果多一個人SHARE,我都會食,因為唔多地方有,煮得好食既都唔多,而出面食亦都比呢到貴,而且其他野價錢都好合理,識得叫一樣可以食得好經濟,絕對唔係有錢人先食到既野。
呢到真係一D都唔叫貴,而且可以食到星級既手勢,係市區一定搵唔番,希望元朗既人會珍惜呢到,呢類既日本餐係元朗比較少見之餘,我認為佢有星級質素。
由於唔係打晒每一樣落去,所以有D要各位自己再去試下,以上係我比較想打出黎既野,而有一部分野我都未食,我會再去,去完就明點解無做優惠都會甘多人,因為值得一去再去,而今次人均消費$400。