2025-05-28 371 浏览
朋友話朗豪坊開左間好新,同一般韓式燒肉店唔同既餐廳,所以放工過來試下,呢度走暗黑風格,以洞穴為主題,牆身都係岩石,配搭住柔和光線,神秘氛圍中都幾有格調我點左Jeju set Menu (罈子五花肉 + 炒飯/炸醬拉麵) 另外加配年糕&芝士,韓式芝士蒸蛋同甜品☆ 前菜坐低後店員就會送上多款前菜同調味料,包括柑橘沙律,辣味八爪魚,生牛肉同醃蘿蔔,仲有麻油,辣醬,芥末同岩鹽,同時間送上大份既泡菜,豆腐,杏鮑菇同蒜頭一齊燒,配搭五花肉,再沾不同醬料一齊食好好味☆ 罈子五花肉罈子內放滿好多五花肉,每塊肉既油脂分布都好均勻,肉質鮮嫩,厚切仲好大片,全程店員都會幫手燒,佢地會將肉放係設計好獨特,用火山石做既烤盤傾斜咁燒,角度令到油脂自然流出,保留左肉既鮮味而唔油膩☆ 年糕&芝士點左套餐仲可以另外加配三色年糕&芝士,年糕燒過後外層脆脆地,食落去好煙韌,芝士溶溶地有小小拉絲,聞到好香濃芝士味,同燒肉一齊食令味道更有層次☆ 韓式炸醬麵雖然炸醬麵已經煮好,但店員都會將拉麵放係烤盤度炒熱,麵條煙煙韌韌,濃稠既醬汁掛滿海條麵,味道好濃郁,但食起來唔會覺得膩☆ 韓式芝士蒸蛋蒸蛋用石鍋上,熱辣辣出哂煙,蒸蛋蒸得岩岩

☆ 前菜

☆ 罈子五花肉

☆ 年糕&芝士

☆ 韓式炸醬麵

☆ 韓式芝士蒸蛋
蒸蛋用石鍋上,熱辣辣出哂煙,蒸蛋蒸得岩岩好,柔軟嫩滑,仲有好香蛋香味,再加埋半溶芝士一齊食真係好好味

☆ Jeju Yeah Yeah
濟州島石頭爺爺好搶眼,開頭仲以為係真既石頭,原來係由黑芝麻慕斯整成,周圍鋪滿朱古力碎圍住石頭爺爺,配上雲呢拿雪糕,真係好靚,仲好好味!!

☆ 接骨木花柚子梳打
飲到好香既接骨木花香味,味道好易入口,加左柚子都唔會好甜,有令人耳目一新既味道

☆ 漢拿峰白香果沙冰
沙冰口感綿密,入口即化,柑橘同百香果好夾,酸酸甜甜,味道清新好好飲