2023-06-04
Dak Haan Yum Cha🖤 O'South Coast 💙..將軍澳海旁,一間樓上新派點心餐廳 Dak Haan Yum Cha 「得閒飲茶」打造年輕餐飲團隊,以簡約優閒風格,結合傳統點心味道。正正對住澳南海岸全海景🌊,感覺加倍捨意🍃。餐廳出品由自家有經驗酒店師傅👨🏻🍳,每朝6 am 自家製作點心,非機器式生產。而晚市新增既小菜🥢,亦由前灣仔總店有5年經驗既師傅👨🏻🍳 主理,不能少看呢!飲品方面:亦結合傳統茶品 & 新式飲料、鮮榨果汁 (西瓜汁 / 橙汁)、自家啤酒🍺`紅白餐酒🍷🍸🥂。🔸陳皮普洱茶,味香喝下舒服,配上點心不少得。Dim Sum Special🔸鍋貼蝦多士 $68🔸招牌小籠包 $48🔸京汁脆皮蠔 $78🔸鮮蝦脆米網腸粉 $48蝦多士餡料豐富,香酥而不膩;小籠包湯汁鮮甜滿滿而皮薄;脆米腸內餡香脆口感滿滿,點心款款精緻,配上自家製辣油更具風味。其中脆皮蠔略嫌帶濕。Dinner Special 🔸蟹肉大良炒鮮奶 $148蟹肉、金華火腿、蘑菇、鮮奶、蛋白🔸西檸煎軟雞 $190招牌去骨三黃雞、配上檸檬牛油汁。🔸招牌炒飯 $120大蝦、叉燒、彩椒、咖喱粉,星洲炒米的變奏。
正正對住澳南海岸全海景🌊,感覺加倍捨意🍃。
飲品方面:
Dim Sum Special
🔸鍋貼蝦多士 $68
🔸招牌小籠包 $48
🔸京汁脆皮蠔 $78
🔸鮮蝦脆米網腸粉 $48
Dinner Special
🔸蟹肉大良炒鮮奶 $148
蟹肉、金華火腿、蘑菇、鮮奶、蛋白
🔸西檸煎軟雞 $190
招牌去骨三黃雞、配上檸檬牛油汁。
🔸招牌炒飯 $120
大蝦、叉燒、彩椒、咖喱粉,星洲炒米的變奏。
晚餐來點中式小菜,都是招牌菜式。最後來個甜品,咸甜風味既醬油奶凍 $42 & 中式自家製時日杏仁茶 $32,中式風味甜點來個結尾吧!
×××[DHYC Dimsum Restaurant]×××
©將軍澳唐俊街23號Monterey Place1樓2A號舖