2015-12-12
呢排好流行蒸氣火鍋,如果有人未食過,那他應該好少同朋友出街食飯或者好唔鍾意食海鮮了!否則,點都食過一餐半餐嘅!我之前食過一間都好出名下嘅,完全食左我隻車,食左幾件海鮮,但完全唔飽埋單每位500多,眼都突埋出來!後來有朋友再去,無食海鮮,食蔬菜,都要每人280元找數,好可憐。想食蒸氣火鍋的人有福了!每發現到有間蒸氣火鍋食材靚,價錢公道,每位二百六十八蚊兩位起, 豐儉由人!最重要,就算好似我咁揀最平的套餐,都一樣有靚海鮮食!無花無假,大廳內擺放了很多不同種類的海產。有手臂盤粗的龍蝦,手掌般大的石蠔, 有腳撐撐的大海蝦。還有海蜆呀,胭脂蚌呀特大蟶子皇等等不能儘錄~蒸海鮮的時間,我們也沒有浪費,點了個拼盤邊食邊等!手拍青瓜酸酸辣辣的,好惹味開胃!鹵鴨舌也很好食,入味夠脆口。鳳爪木瓜湯底是貼心的店家見我不食豬肉,所以不放排骨煮粥,改了雞腳湯給我,very nice!無放水是因為當一路蒸海鮮,一路會有海鮮精華的水掉落煲內,最後就會變成湯了!韓國胭脂蚌皇非常鮮甜,初初睇個殼唔覺大隻,蒸開才見原來肉身好厚,夠曬肥美,每人有兩大隻。美國大石蠔真是手掌咁大不是說笑的!加了薑蔥變得好香口,可驅去蠔的泥味之餘
還有海蜆呀,胭脂蚌呀特大蟶子皇等等不能儘錄~
美國大石蠔真是手掌咁大不是說笑的!加了薑蔥變得好香口,可驅去蠔的泥味之餘同時提升蠔的香氣♡而且咁大隻食起來真正爽爆!
石蠔每人有一隻。
本灣海中蝦好生猛,啲腳還會撐撐下咁,恐怖得來夠曬新鮮。
每人有兩隻都算份量幾好,而且蝦算大隻,我拍埋塊臉有小臉作用潻(≧∇≦) 而且爽口彈牙,新鮮的果然不同,好像在嘴裏跳來跳去呢~(誇張(≧∇≦))
日本大元貝就每位有一隻,size不錯,加入了蒜蓉來蒸味道更香,二分鐘左右就有得食!啖啖肉而且鮮甜爽口,新鮮的海鮮就是如此。
金菇肥牛卷用來蒸比串燒的造法更好食,牛肉keep到肉質會較嫩,又唔怕金菇唔熟!
自製雙寶丸是墨魚丸和蝦丸,全部手打,夠爽夠嚼頭又原汁原味!
釀鮮冬菇都很不錯呀!加入了蝦膠和蟹籽,令冬菇無咁dry又可提升口感層次。蒸的煮法令冬菇好juicy之餘又不會湯煮般水淋淋。
蒜蓉蒸勝瓜完全是爆水的狀態,健康又飽肚之選!
最後可以飲埋個雞腳湯,睇到“色水“就知好夠味,雞香和木瓜的甜融合得天衣無縫,喜歡吮腳趾的我吃了4,5隻,真是膠原蛋白補給大滿足!湯水份量都幾多,二人行的我們可以喝到每人三大碗!正!
定額定款的蒸氣火鍋好適合人少少去都得,又食得多款啲,又唔洗怕張單唔小心食大左,每人有自己的份量,不用你爭我奪或你推我讓。