2017-03-24 8214 浏览
美心中菜唔係話超級高水準,但整體質素都唔錯,而且水準穩定,所以中環呢間潮江春中午都長期好多人,好多時訂咗位都要等一陣。今日又來食晏,等左唔夠10分鐘就有枱,算快架啦!一坐低,侍應就拎左功夫茶俾大家,每人小小一杯,茶香濃郁。然後,我們把握時間落單,今日一行四人,叫咗滷水鵝片、炒菜苗、潮式煎麵、XO醬炒蘿蔔糕、蝦餃同埋另外兩三個點心。食物出得好快,落單冇耐就有嘢食,啱晒香港人嘅節奏鵝片切得厚薄適中,滷得嫩滑入味,滷水汁濃味而不過咸,好好食。可惜份量唔算太多,除咗面頭一層鵝片,下面墊底嘅就係滷水豆腐了。蝦餃亦唔錯,皮夠薄,不過略嫌個餡太多肥豬肉,蝦嘅份量相對少咗啲。XO醬炒蘿蔔糕係次次都會點嘅食物,蘿蔔糕切粒煎香,加上微辣嘅XO醬,惹味又好食!黃金煎麵係潮江春嘅必食推介,雖然頗為油膩,但個麵的兩邊都煎得香脆,麵質爽滑,撈埋糖同醋一齊食,口感同食其他兩面黃係好唔同的!跟住再食埋個菜同其他點心,飲埋杯功夫茶消下滯,就匆匆忙忙咁埋單了,每人$160,以中環地段來計算,都算係一個價錢合理而食物又好食嘅午餐

食物出得好快,落單冇耐就有嘢食,啱晒香港人嘅節奏
好百年滷水鵝片
蝦餃