係尖沙咀行到攰突然打冷癮起,又唔想去咁遠,見到ISQUARE有間潮藝館,見仲有位就衝入去醫肚!今晚閒日都差唔多全鋪full booking,好在仲有吧枱比我哋2個無book枱既坐,不過book枱氣氛仲好,完全唔似食潮州菜咁,好潮!我哋點左個鴨屎香單叢茶暖暖個胃先,再慢慢點菜。食潮州菜梗係點個獅頭鵝食,鵝件外表充滿油香,滷水味濃而不咸,皮肉口感恰到好處,墊底豆腐一樣出色,淡淡既滷水香配上豆腐軟滑既口感,真係食完一件又一件。普寧炸豆腐外皮脆口,入面棉密,同普通豆腐好大分別,一舊豆腐兩種享受。跟住一人一碗胡椒豬肚湯,胡椒唔會太勁,飲完成身暖哂,今日老婆唔係幾舒服,所以叫多道菜食,一一道係潮式魚湯浸時蔬,一道係沙嗲牛肉炒芥蘭。魚湯鮮味配上嫩口白菜仔,暖胃舒服。另一道見潮洲菜有沙嗲牛肉就貪得意叫來食,估唔到咁有驚喜,沙嗲香而不膩,淡淡花生香,牛肉味濃,配上改過刀既無渣芥蘭,老婆唔舒服都食左半碟。最後想食下澱粉質,點左個蜆肉鵝肝炒飯作結,炒飯炒得乾身,粒粒分明,配上鵝肝油香,真係食到停唔到口。食到尾聲,老婆好似好返咁仲想食甜品,睇來美食真係能醫百病!叫左個燕麥一口薯,燕麥香到不得了,外表糖霜脆而不

最後想食下澱粉質,點左個蜆肉鵝肝炒飯作結,炒飯炒得乾身,粒粒分明,配上鵝肝油香,真係食到停唔到口。食到尾聲,老婆好似好返咁仲想食甜品,睇來美食真係能醫百病!叫左個燕麥一口薯,燕麥香到不得了,外表糖霜脆而不甜,反而甜味來自紫薯,唔好甜既我都食左兩舊。

今餐食完真係滿足,老婆都好滿意,話遲啲要再來過。