餐厅: 百樂潮州酒樓
资讯:

2016-11-01 3529 浏览
又係同家人食飯嘅時間!今次選擇咗潮州嘢!潮洲野又點少得滷水鵝呢?肉淹得入味,嫩滑!油脂分布均勻!而且份量都好多!下邊仲有豆腐墊底!超滑又有豆香!滷得入味很不錯!潮州凍蟹亦都係必食嘅佳品!蟹味好鮮甜又嫩,每隻腳都有膏,膏香味濃!可能因為凍食嘅關係,一d都唔漏喉,我個人食左3隻!胡椒豬肚湯入口又甜又辣易入口,胡椒味搶口,本身坐係風口位置嘅我都覺得凍,但飲完之後感到一股暖流,即刻舒服哂!炸雙棗係蝦棗同蟹棗,其實我覺得兩者分別不大,但同樣都好甜,外脆內軟,而且入口彈牙!配上菠蘿同甜酸汁更開胃。香煎蘿蔔洛唔係我杯茶,所以只係淺嘗小小。呢度煎得小小油膩,但蘿蔔清甜甜無渣。雖然已經好飽,但見到呢鍋蠔仔粥材料十足,湯底勁清甜!我都忍唔住食兩碗!飯底煙韌!蠔味鮮甜!好好食!食潮州嘢其中一樣必食嘅事糖醋煎餅,煎得勁脆勁香!沾上小小糖更見咬口,點上小小醋減低油膩感。水晶包我哋都要左豆沙同埋奶黃兩款,我個人試咗豆沙,入口不會太甜,最重要嘅係外皮彈牙煙韌,味道剛好,家人都好喜歡!另外反沙芋都係今晚嘅主角!家人好中意食芋頭,呢度嘅芋頭極之粉!入口充滿芋香!外面一層糖皮炒得好脆又不會死甜!功夫十分到家!我自己仲點咗
又係同家人食飯嘅時間!今次選擇咗潮州嘢!

我自己仲點咗個柚子雪葩嚟食!不太甜,又滑,清新柚子香味佈滿味蕾!