2018-12-29 1797 浏览
同12月生日嘅朋友嚟咗呢間潮福慶祝生日,深水埗呢間個樓底高坐得舒服。一行13人嚟到安排坐門口張大枱,侍應們態度很友善,先叫我地決定飲咩湯。呢度係$298一位,每位包一碗燉湯、半隻乳鴿、四款海鮮、肉類蔬菜飲食(藍色張紙)。汽水啤酒任飲,好抵食㗎!先來一門好熱辣辣嘅響螺燉雞湯,面有雞油令我覺得隻雞本身都幾肥美,啲湯唔覺得有落味精再嚟就係一大碟乳鴿每人有半隻即係兩小件,新鮮熱辣出哂油,肉係唔多皮小脆重頭戲開始了,先黎新鮮係魚缸捉上黎的小龍蝦蒜蓉蒸,鮮!食完半隻龍蝦個胃都開始有滿足感,再黎蟲草花蒸鮑魚,肉質好爽口,鮮!跟住再嚟貴妃蚝,上面有少少粉絲蒜蓉,幾鮮甜,讚!之後就輪到最後一款海鮮清蒸龍躉魚塊。見到冇配料喺上面心諗會唔會覺得好腥味,原來係有調過味,我就唔係太中意,覺得偏咸,無左魚鮮味。但肉係鮮既食得出食完以上四款海鮮都已經七成飽㗎啦,不過既然跟住落嚟係任食當然食到盡啦!去圖!影左呢盤生肉好似好唔吸引,但蒸完係絕對另一回事,鮮! 估唔到將平時打邊爐嘅材料變咗蒸係更加保留到鮮味更多。三款丸類都食咗兩次,彈牙夾口。最後見到馬拉糕,薑汁糕同埋糯米飯都叫咗一大盤。清哂!最後最後當然要食埋個粥底-南
燉湯

乳鴿

重頭戲開始了,先黎新鮮係魚缸捉上黎的小龍蝦
蒜蓉蒸,鮮!
新鮮龍蝦

鮮鮑魚

跟住再嚟貴妃蚝,上面有少少粉絲蒜蓉,幾鮮甜,讚!
貴妃蚝

蒸龍躉

去圖!
任食肉類

蝦丸,墨魚丸,鯪魚丸

三款丸類都食咗兩次,彈牙夾口。
馬拉糕,糯米飯,薑汁糕

最後見到馬拉糕,薑汁糕同埋糯米飯都叫咗一大盤。清哂!
南瓜粥底

最後最後當然要食埋個粥底-南瓜粥啦!好似金寶湯咁濃郁,湯水多過米就容易飲咪落肚。
今晚一行10個人請3個人都只係$400幾,真心抵食。而且大家任飲啤酒飲得好盡興,必定會再食!

2018-12-27
燉湯