2020-04-06
一直都想試下Fusion菜,就嚟到呢間位於T.O.P.商場嘅西餐廳食晚餐。由於疫情關係,人流唔算多,我哋坐咗喺落地玻璃旁,望住夜景都幾有feel。餐廳亦好貼心準備咗信封俾我哋入口罩,可以慳返張紙巾👍🏻Tatihou 生蠔($59 per one) 🦪嚟到Lab Eat,梗係要食生蠔。肉質肥美,食第一隻嘅時候無沾醬汁,加上少少檸檬汁,原汁原味地品嚐到生蠔嘅鮮味同海水嘅咸味。之後試下沾埋特製嘅蒜蓉茄醬同埋泰式酸辣醬,味道都幾特別。意大利西西里島蕃茄意粉($168) 🍅蕃茄味好濃郁,意粉感覺有啲似手工意粉,質感好煙韌,蛋味比較重,好中意呢種口感!Four Leaf Clover ($98) 🍀(Whisky, Mint Liquor, Orange Juice, Lemon Juice)店員用氣槍噴咗個氣波波,加埋漸變色,視覺效果無得頂😍檸檬汁同橙汁嘅酸甜配埋薄荷酒令到呢杯cocktail更加清爽更加清新🍸72% 朱古力球伴高温熱情果汁香草雪糕及椰糖碎碎 ($138) 🍫被Gelato燃點起嘅朱古力球濃度啱啱好,微微嘅酒味配上醉甜嘅熱情果汁好開胃😋配埋椰糖碎碎嘅口感尤其特別!
Tatihou 生蠔($59 per one) 🦪
意大利西西里島蕃茄意粉($168) 🍅