2024-04-22 26 浏览
銅鑼灣亨環食店好多,係銅鑼灣一個新景點。今日去到3樓嘅日本餐廳「輝 Hika」食晚飯 , 食品食物質素都好高,而且氣氛都好好,廚師同食客都打成一片,好有居酒屋嘅感覺!冷鮑魚配黑松露醬 餐廳選用南非鮑魚,加埋黑松露醬,黑松露好香濃。用咗醃咗嘅蘿蔔蘿蔔同海帶做底。蘿蔔醃咗好入味,而且仲好腍。海帶就好爽。鮑魚大大隻薄切,入口非常方便。軟殼蟹沙律軟殼蟹都好大隻,絕對冇揸流攤,沙律菜都好新鮮,好爽脆!沙律嘅份量都好大碟,兩個人食都幾飽肚!深海池魚池魚超新鮮,好夾口,配搭埋酸汁,點嚟食,爽口鮮甜,又醒胃!松葉蟹肉炸海老卷整碎咗紫菜沈喺面,滲咗少少蝦油,入口又唔覺得好油,而且仲好爽口!蟹肉滿滿,配埋炸海老,口感豐富!海膽壽司新鮮嘅海膽,濃郁嘅海水味,絕對唔可以錯過!串燒A5 和牛配青椒入口即溶,適度的脂肪分布,肉質又滑嫩有彈性,鮮味成分更是豐富!宮崎五花腩油脂分布特別幼細,入口油香特別強烈。雞皮有彈性又帶點脆口,送酒一流!豚肉年糕卷充滿肉汁的豚肉包裹著煙韌的年糕,好香口。

冷鮑魚配黑松露醬
餐廳選用南非鮑魚,加埋黑松露醬,黑松露好香濃。
用咗醃咗嘅蘿蔔蘿蔔同海帶做底。
蘿蔔醃咗好入味,而且仲好腍。
海帶就好爽。
鮑魚大大隻薄切,入口非常方便。

軟殼蟹沙律

深海池魚
池魚超新鮮,好夾口,配搭埋酸汁,點嚟食,爽口鮮甜,又醒胃!

松葉蟹肉炸海老卷

海膽壽司
新鮮嘅海膽,濃郁嘅海水味,絕對唔可以錯過!

串燒

A5 和牛配青椒

宮崎五花腩
油脂分布特別幼細,入口油香特別強烈。

雞皮
有彈性又帶點脆口,送酒一流!

豚肉年糕卷
充滿肉汁的豚肉包裹著煙韌的年糕,好香口。

2024-04-19