2024-01-16 123 浏览
今日食既系长脚蟹既四人餐,全部食材用蒸锅去蒸,最后精华落晒去粥底,食埋真系完美作结!呢餐既重点一定系阿拉斯加长脚蟹,长脚蟹系成只咁蒸,蒸好再分俾我地食。长脚蟹蟹脚鲜味多肉,大大条既蟹脚肉质好爽,好多蟹肉,非常嫩泽,好味道!另外一个重点系法国蓝龙虾,呢个系每位半只,蓝龙虾都几大只,半只都几多肉,肉质几结实带弹性,蒸完出黎白里透红,鲜味香甜!估唔到除佐海鲜亦有日式京葱酱油配本地鸡,鸡肉唔会干身鞋口,有啲似慢煮肉咁,肉质好嫩,皮又滑,京葱酱油有葱香,渗晒落鸡肉入面,蒸完出黎好香好好食呀!仲有比较特别系甲罗蒸乌冬,乌冬放系蟹盖入面蒸,吸收晒蟹既蟹香,同蟹膏一齐蒸,咸香软滑既蟹膏粘住乌冬,口感真系超掂!