2018-12-07
今日嚟到銅鑼灣辦事,原來永光中心上面滿滿都係食肆,咁我哋就點指兵兵,點咗呢間風流居酒屋,一來見店名幾得意,二來想食日本嘢。裝修格局真係好有日本居酒屋feel, 環境寧靜,卡位亦夠寬敞,可以坐喺度慢慢歎個lunch。午市時間有各式各樣嘅套餐選擇魚生、壽司、天婦羅、熟食樣樣齊,咩口味都兼顧到。前菜有日式沙律、南蠻漬銀鱈魚腩同味噌湯。和式沙律汁中加了点点芥末,口感非常清新。味噌湯内加了洋葱絲同紅蘿蔔絲,令口感更豐富。特別喜歡其中嘅精選銀鱈魚腩以特別嘅南蠻漬炮製,外皮烤得有点脆,內裡魚肉幼滑鮮嫩,異常滋味。隨之是網燒安格斯牛小排 ($148) 上場,賣相不俗。烤成五成熟嘅牛小排,肉質鬆軟,牛味濃郁,並有秘製牛排汁、炸蒜片、芥末同特上岩鹽等不同配搭選擇,啖啖不同滋味。蒲燒鰻魚丼 ($168),呢個係廚師今日特別推介嘅名古屋鰻魚三食,有別於坊間一款單調食法,廚師教我們先將鰻魚飯分成四份。初食:原味燒汁。二食:可配芝蔴、芥末、薑蓉、葱等四款不同醬料,試出意想不到嘅新滋味。三食:茶漬飯食法,碗內先加入柚子皮同紫蘇葉,然後再加入茶漬同飯素。呢款與别不同嘅食法,打破傳統嘅單調滋味,絕對值得一試。至於第四份
前菜有日式沙律、南蠻漬銀鱈魚腩同味噌湯。
初食:原味燒汁。
至於第四份鰻魚飯就係你自己挑選一款最喜歡嘅食法。再來一次
各款套餐定食,可選配不同嘅飲料。
甜美清新嘅巨峰活乳酸梳打,仲有令人暖在心中嘅熱柚子茶。
别饒創意,勇於嘗試,呢間食店我鍾意。