2006-11-24
昨天是我乖乖的妻子牛一,為了跟她好好慶祝,帶她去試新野,今次選了食俄菜,是位於諾士佛臺的「Balalaika」。之前從Openrice上看了相關介紹,好像好壞參半;至於經過小弟的親身體驗後,可能唔係抱太大期望,結果反而覺得算滿意。由於有東亞卡,我們選了半價的二人餐﹙$290﹚,另外加上磨菇軟包﹙$15﹚及芝士菠菜蝦﹙$75﹚;叫了兩杯Diet Coke﹙第一杯$35,第二杯用東西卡平一半。﹚。二人餐評價如下:(1)牛尾羅宋湯- 幾多料,平時我羅宋湯麻麻地,呢個覺得幾好飲;(2)俄式併盤- 有幾樣野唔係好識分,其中的俄式雲吞細細粒,肉味好出;(3)串燒- 會在客人面前點火,好有氣氛。肉味不俗,唔點附上的醬汁更好;另伴碟的炸薯麵,香口好味;(4)魚- 味道還可以,偏淡;(5)布丁- 其實OK,但伴上的果占,味道似藥水,破壞了!(6)咖啡- 我選了凍啡,太多奶!其實二人餐都夠食的,價錢亦可接受,但照原價這份量及味道就會爆粗了。另外磨菇軟包,軟軟地又夠熱,都幾得意好食,不過賣$15就有點那個;芝士菠菜蝦都幾好味,D蝦夠大隻、肉又爽,有D似大酒家既錦繡明蝦球。場中有個叫「ICE BAR」的地方,
二人餐評價如下:
(4)魚- 味道還可以,偏淡;
(5)布丁- 其實OK,但伴上的果占,味道似藥水,破壞了!
(6)咖啡- 我選了凍啡,太多奶!
場中有個叫「ICE BAR」的地方,即係由冰所建的小酒吧,客人可以入去影相,都幾得意。
而全場我最滿意的其實是有對俄羅斯人在表演音樂,佢地好識得搞氣氛,會比樂器客人一齊伴奏;如果多D人去,跟埋佢地一齊癲,會好開心!
唯有令我覺得稍有不滿的是餐廳中的本地女侍應,好多都黑口黑面、無厘笑容;由其果Part燒串燒,一著火就應該好興高釆烈咁拍掌歡呼製造氣氛﹙就算客人唔附和都應該帶頭製造氣氛﹚,但見佢地拍兩下掌就算,個樣仲好唔樂意,態度唔夠專業。
如果有果個集團既VIP卡,正價菜有85折,有朋友有的話可以問對方借,埋單時唔會Check簽名。