2020-02-24
媽媽突然說想食泰國野,令我論起以前同同事食過一間又好食又抵嘅泰國菜餐廳。餐廳仲要係屋企附近,岩晒天寒地凍又唔想出咁遠嘅我地。冬蔭海鮮湯($ 108)一上格抬就見到滿滿嘅海鮮海鮮仲多過湯有大蝦,魷魚,青口肉,蜆等等冬蔭功味道亦不會太辣,味道偏甜酸,適合吃小辣嘅人士享用。呢個湯神奇在連平時唔中意飲湯嘅我,都飲左兩碗泰式芭堤雅燒雞($ 108)半隻雞燒得皮脆肉嫩,吃得出雞嘅腌料亦用了泰國嘅香料,因此這碟燒雞富有泰國風情嘅味道,在外面非常難食到一樣嘅味,值得一試小食拼盤(小)$ 108小食拼盤有多款小食:炸蝦餅,春卷,香茅雞翼及串燒(豬,雞)即叫即製,全部上枱熱辣辣,非常適合喜歡吃熱氣食物嘅我。特別推薦串燒,因為店舖自製嘅沙嗲醬非常惹味香芒軟殼蟹米紙卷($ 78)冷盤口味略嫌清淡共有6件,每件都有軟殼蟹,蔬菜及芒果,十分有營總結是家對食物有心思嘅餐廳。下次當我們再吃泰國菜嘅時候就會再黎!
冬蔭海鮮湯($ 108)
泰式芭堤雅燒雞($ 108)
小食拼盤(小)$ 108
味
香芒軟殼蟹米紙卷($ 78)
冷盤口味略嫌清淡
共有6件,每件都有軟殼蟹,蔬菜及芒果,十分有營