2019-10-25 306 浏览
秋風起,天氣有啲涼,又係打邊爐嘅時間!今晚男朋友帶我去西環打邊爐,平時聽同事講好好味,今晚終於可以一試火鍋撚!踏入門口見到一個兵馬俑站著歡迎客人內進,隔離仲有白飯任裝,店裡裝潢以木為主,好古色古香。我們兩個人有得坐卡位,卡位好大,所以坐得好舒適。這裡主打的是養生火鍋,每個湯底都各有千秋。平時無得飲湯的上班族最岩,健康,養生,又滋補!我哋叫咗一個鴛鴦鍋😋秘製麻辣鍋-小辣+媽媽滋補老火湯✔️媽媽滋補老火湯-$119真心推介,有半隻雞,粟米,紅蘿蔔,紅棗,蜜棗,銀屁,猴頭菇,淮山,杞子,圓肉去熬製而成,真是好足料湯又鮮甜美味可口。未開始打邊爐就已經飲左幾碗湯😂😂😂😂最重要再加湯底,都係用返原本嘅湯,不是加清湯,呢點真係好重要!✔️秘製麻辣鍋,可能用料實在太足,所以小辣都好辣😂😂😂❤️之後店員捧上醬料盤,比你mix and match! 有醬油, XO醬,麻醬,腐乳醬,麻油,蔥花,炸蒜,生蒜和辣椒等配料和醬料,供客人自行配搭和混醬,真的不錯!✔️黃金蛋黃炸魚皮$56👍🏻用咸蛋黃即炸,炸岀來熱辣辣好脆,加,啖啖咸蛋黃包住魚皮,魚皮好鬆脆又香口。✔️黑豚肉$102一上台,個盤有乾冰令到個盤出煙,真心好正。

秋風起,天氣有啲涼,又係打邊爐嘅時間!

我哋叫咗一個鴛鴦鍋😋秘製麻辣鍋-小辣+媽媽滋補老火湯

✔️媽媽滋補老火湯-$119

✔️秘製麻辣鍋,可能用料實在太足,所以小辣都好辣😂😂😂

✔️黃金蛋黃炸魚皮$56

✔️黑豚肉$102
一上台,個盤有乾冰令到個盤出煙,真心好正。真係未食都覺得佢高級!
真實又真係好好食,肉味好濃,絕對不是普通雪藏貨👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

✔️鴛鴦餃6隻$59
➡️白菜豬肉餃3隻,好足料,大大隻
➡️午餐肉菜莆餃3隻,起特別,用午餐肉搞爛撈菜莆原本好match ,好少見,一定要叫來食!

既然湯底咁正,一定要點菜去食,我們叫左娃娃菜$44+綜合茹盤$79

原來仲有飯後甜品免費送
~ 不過男友唔好甜嘢,唔想浪費就只係要一碗。芋圓又煙煙韌韌好美味。

2019-10-21
庆祝纪念