2014-07-14 318 浏览
是咁的同屋企人聚餐有八成都係會去食Pizza Hut(因為呀爸中意XD之前都寫過不少pizza hut既review但今次就會講下一直未有提及既甜品部分!!不過有d就已經冇左相,將就下啦xddd蜜桃脆金寶我覺得呢個係Pizza Hut甜食最為出色既一款本身冇預過係大份同埋有攏盤以為又係細細份一兩啖果d表面既金寶酥脆帶奶香,甜度掌握得當下面水果既部分因為烤焗過,帶有果酸味,幾解膩既面頭既雲尼拿雪糕都幾大球,味道香甜自然,感覺creamy細滑金寶焗過既熱蒸氣溶化雪糕,稠度與平日所見既雲尼拿汁相約連埋一齊食一冷一熱、一綿一脆,仲要味道溫和配合甚至係好過專登去有d新開高人氣既甜品舖食威尼斯甜奶油迷你批呢個經典啦XDDD真係第一次食甜既pizza表面烤得微焦,食落香脆可口,仲有少少焦香味甜度剛剛好,亦唔會話太creamy批底係有少少似麵包,冇咩味道,係咬咬下有淡淡麵粉香甜味但就係因為佢冇咩調味,配上甜奶油,整體油膩度同甜度就可以平衡d麵包布甸麵包外面略脆,帶有焦香浸入布甸既部分軟身香口,又唔會話濕爛布甸感覺creamy,甜度適中,但略有膩感熱食加上半溶既雲呢拿雪糕(可算是雲呢拿汁),感覺反而係甜
是咁的
同屋企人聚餐有八成都係會去食Pizza Hut
(因為呀爸中意XD
之前都寫過不少pizza hut既review
但今次就會講下一直未有提及既甜品部分!!
不過有d就已經冇左相,將就下啦xddd
蜜桃脆金寶

我覺得呢個係Pizza Hut甜食最為出色既一款
本身冇預過係大份同埋有攏盤
以為又係細細份一兩啖果d
表面既金寶酥脆帶奶香,甜度掌握得當
下面水果既部分因為烤焗過,帶有果酸味,幾解膩既
金寶焗過既熱蒸氣溶化雪糕,稠度與平日所見既雲尼拿汁相約
連埋一齊食一冷一熱、一綿一脆,仲要味道溫和配合
甚至係好過專登去有d新開高人氣既甜品舖食
威尼斯甜奶油迷你批
呢個經典啦XDDD真係第一次食甜既pizza
表面烤得微焦,食落香脆可口,仲有少少焦香味
甜度剛剛好,亦唔會話太creamy
批底係有少少似麵包,冇咩味道,係咬咬下有淡淡麵粉香甜味
麵包布甸

麵包外面略脆,帶有焦香
浸入布甸既部分軟身香口,又唔會話濕爛
布甸感覺creamy,甜度適中,但略有膩感
熱食加上半溶既雲呢拿雪糕(可算是雲呢拿汁),感覺反而係甜得黎少左膩感
泡芺

外皮預左唔會係脆口,但又未至於濕既
餡料幾rich同creamy,好彩甜得黎係自然味
面頭既朱古力漿除左可以裝飾下,仲有d朱古力既香氣甜醇,令到整體膩度降低左
經典芝士蛋糕配雜莓醬

芝士蛋糕有點粉粉的感覺
芝士味算是香濃,但佢係帶點麵粉,唔係非常濃郁實身果種
賣相都幾好既,表面係金黃色,又都有點擺盤
老實說呢一道,我反而係唔中意個醬
雜莓醬果味甚濃,稀身少少唔會食落太漿口
但問題係佢太酸,係酸到好似喼汁咁……
我係不嬲中意酸味,但佢呢個程度同芝士蛋糕根本不太配合
我諗可能將cream加落果醬中和番會利口一點