2022-09-30
落雨嘅星期五都要食返餐好嘅!今日去左太子嘅賞島咖啡屋,鋪面細細,可能經過未必留意到。可以認下店外嘅燈牌。餐廳裝修好精緻,用上白色,雲石,黃燈,令人感覺好舒服。鋪仔細細,都有二人,四人枱滿足唔同需要。近門口嘅水吧可以望到咖啡師沖咖啡,而裏面嘅位置見到開放式廚房。餐牌都有好幾款主食,小食可以選擇,飲品更加有好多選擇,照顧埋唔飲咖啡嘅客人。主食我就試左,明太子櫻花蝦意大利麵,份量正常,食落夠熱,新鮮煮起,明太子醬夠黏度,撈起上黎可以每啖都食到。意大利麵軟硬度適中,保持到咬口。 整體食落都唔會覺得膩,味道唔錯。飲品叫左杯Iced Latte,擺盤非常精緻,放左一隻熊仔咖啡師,非常有心思。Latte幼滑,有香濃咖啡味,咖啡係比較nutty嘅味道,而且冰粒夠大,飲完都唔會溶哂。甜品就叫左個Tiramisu,同樣擺盤相當精緻,用左藍莓,同整成兔仔嘅車厘茄做裝飾。 Tiramisu軟熟,cream非常幼滑而不膩。整體甜度食落舒服,唔會死甜。一個人食哂一件都冇問題。賞島適合三兩人小聚,非常舒適。
今日去左太子嘅賞島咖啡屋,鋪面細細,可能經過未必留意到。
可以認下店外嘅燈牌。
餐廳裝修好精緻,用上白色,雲石,黃燈,令人感覺好舒服。
賞島適合三兩人小聚,非常舒適。