2019-09-11
近來食運平平😑 搵唔到靈光一閃既食肆😣加上今日係凶險既尖沙咀同老友HAPPY HOUR 完搵🍻 , 去咗「船皇」泰麵舖🇹🇭 對於做股市呢行既我, 真係有啲應景, 坐晒艇🛳 位置係厚福街既尾部, 新舖門口未見人龍, 招牌都幾顯眼⛯ 入到去坐咗門口位, 見到內部起碼仲有幾張四人枱, 估佢坐到20零人左右。以尖沙咀既標準, 佢啲位置算係佛心安排, 坐得都還可以👌 MENU成大張A3紙咁, 大大隻字, 清晰又簡潔, 呢個比👍 分類就係湯麵、撈麵、小食飲品。揀完湯麵原來要反轉個牌去揀埋河粉、蛋麵、金邊粉、米粉; 然後仲有大中小走辣🌶 先黎既係飲品泰式奶茶,☕ 都聽聞過泰式奶茶情人節+聖誔節+七夕般既甜度, 想嗌個小甜, 但店員話係無小甜, 迫你甜蜜 (兩個麻甩MODE, 甜來幹什麼🤣)。得意既係佢用個鐵砵仔上嘢飲, 呢個幾有泰STYLE。 牛腩 + 牛肉片 + 牛肉丸湯麵🍜賣相就係一個大雜匯, 頂上加多條炸豬皮, 我個就會浸淋黎食。個湯底, 可以講句, 毀咗成碗麵❌過份既咸味帶有少少檸檬酸, 可能本來係就番有辣既湯? 河粉碎濕濕🤔牛腩咬口都唔錯, 有入味, 牛肉片亦算鮮嫩🐃 仲有泰式既細粒
先黎既係飲品泰式奶茶,
牛腩 + 牛肉片 + 牛肉丸湯麵🍜賣相就係一個大雜匯, 頂上加多條炸豬皮, 我個就會浸淋黎食。個湯底, 可以講句, 毀咗成碗麵❌過份既咸味帶有少少檸檬酸, 可能本來係就番有辣既湯? 河粉碎濕濕🤔牛腩咬口都唔錯, 有入味, 牛肉片亦算鮮嫩🐃 仲有泰式既細粒牛丸都係彈😍 不過個湯底唔好, 再搞都無用❌
牛腩+牛肉片+牛肉丸湯麵
兩個麻甩佬, 除左湯麵。再加多個炸卷小食, 又係另一個敗筆❌ 三舊細細既蝦卷入面只有軟淋淋既材質, 食唔出蝦既味道❌
泰式炸蝦卷
埋單兩人168, LUKCY NUMBER, 但係都扳唔回尖咀搵食難既惡運😥