2017-12-18
好耐之前食過一次,當時覺得味道並唔突出。令我印象最深既就係汽水箱造型既櫈,成間鋪頭都充滿日本既氣息😆可惜吧枱座位較為狹窄,拎水同調味料既時候極不方便🙅🏻♀️-今日黎到既時侯大概係十二點半,已經坐滿左半間鋪,唔洗排隊👏🏻我嗌左白伝($78),即普通豬骨湯底。幾特別既係,呢度有得自己揀要温泉蛋定半熟蛋👍🏻-等左十分鐘左右,熱騰騰既沾汁同麵條就送到我面前。麵既份量睇落去好多😱好懷疑自己能唔能夠食得完!沾汁上枱仲係熱辣辣,值得一讚👏🏻我去過其他拉麵鋪沾汁上枱已經係暖,食幾啖就凍左。湯底方面,加左好多鰹魚粉,可惜味道一般,魚介同豚骨既味道欠奉。而且我超唔鐘意芝麻😭麵條好掛湯,但唔彈牙🙅🏻♀️我食開既沾麵都係會嗌凍麵配熱湯,但呢個麵似乎唔係凍麵黎☹️温泉蛋幾好食,但湯底同叉燒真係唔係我杯茶。其實食食下都唔知自己食緊咩~只係抱住唔想浪費食物既心態,食完全部麵條。對於我黎講,食沾麵最大享受就係食完麵之後,將清湯加入沾汁變成熱湯😍可惜呢間個湯底家實在冇乜味,飲左兩啖已無意欲繼續飲落去。個人認為,一次就夠~