2017-05-29
喺港島區要搵間西餐廳坐得舒適又唔會俾人摧摧貢嘅唔多,伙伙餐廳係一個不錯的選擇。地點位於灣仔、銅鑼灣中間,全棟大廈都係食肆,唔同類型菜式都有,夠方便。餐廳位置闊落,座位間空間感足,裝潢都花過唔少心思,既有港式餐廳風味,亦有西餐格局。木枱木櫈、格仔枱布甚有懷舊感覺。香港比較少呢種港式西餐廳,幾特別。週六晚上客人唔多,可以放心享用食物,唔怕同人逼、催促,而且店員都好細心有禮。餐牌選擇豐富,有主打嘅海鮮拼盤、沙律、小食、湯、扒類、飯、意粉、薄餅、素食、甜品等,定價中上。原來餐廳大廚係澳門人,難怪見佢地仲有供應唔少特色葡國菜,例如:葡式燒虎蝦、炸馬介休球、椰香焗葡國雞等。怕煩嘅人都可以選擇二人餐,佢地有兩款,定價$488/$698,本來我地睇過都啱食,但店員話海鮮拼盤售罄…所以…冇點到。可能碰巧佢地生意唔錯,我地另外想單點牛仔骨扒,但都售罄,可惜。結果我地揀黎揀去,點左其他兩款。吉列釀蟹蓋 $98/2隻蟹蓋面頭嘅麵包糠炸至金黃色,食落香脆。蟹蓋中混合蟹肉、煙肉、芝士、彩椒、西芹等材料。蟹肉絲嘅口感、味道突出調味適量,唔會好鹹,可按需要自行添加沙律醬,以免太膩。瑞士汁雞中翼 $68/6隻雞翼siz
香港比較少呢種港式西餐廳,幾特別。
吉列釀蟹蓋 $98/2隻
吉列釀蟹蓋
吉列釀蟹蓋
瑞士汁雞中翼 $68/6隻
雞翼size都唔算細細隻,呢個價錢有6隻又幾抵食。
雞翼皮、肉質都幾滑溜,食落唔鞋,瑞士汁就唔算話好濃烈(可能我地平時喜好重口味),覺得唔係好夠,呢種雞翼反而可以鹹少少。
瑞士汁雞中翼
伙伙龍蝦湯 $88(湯系列可+$20加酥皮)
都有一段時間冇飲過酥皮湯,所以見佢地有6款湯又可以加錢加酥皮,龍蝦湯以餐廳名字為名,相信都屬於招牌菜,都點左一客試試。
湯嘅賣相好吸引,酥皮鬆化唔油膩,單食唔夠香,但沾左湯汁後剛好!
龍蝦湯中就冇特別見到有龍蝦肉,飲落熱辣辣,味道香濃,濃而不鹹,難怪係推介之湯。
伙伙龍蝦湯(加酥皮)
伙伙龍蝦湯
因為牛仔骨扒售罄,所以我地點左雞。
香辣非洲雞 $138/半隻
非洲雞伴薯條,半隻黎講定價唔貴。雞起骨,只保留雞翼、雞搥位置有少量骨,方便食用。
雞皮煎得非常香脆,但出奇地切開雞肉,肉質都保持嫩滑
雖然話係香辣雞,但調味就唔係好重手,未知係咪要遷就一家大細客人嘅口味,所以食落唔夠辣,甚至個人認為有點淡。
薯條有少少驚喜,新鮮炸起,相當香脆而且唔油膩,隔左一段時間食都唔會變到淋哂
香辣非洲雞
香辣非洲雞
大廚咖喱大虎蝦 $198(加蒜蓉包/印度飛餅/煎米粉 +$28)
主菜想飽肚啲嘅可以加錢配飯或意粉,我地怕太飽滯就揀左印度飛餅。
大廚咖喱大虎蝦
打開煲仔,會見到兩隻大蝦,雖然size真係幾大隻,但相對上性價比唔算太高。
大廚咖喱大虎蝦
蝦size夠大,但蝦肉肉質較實,口感唔夠彈牙,就唔算話好新鮮嗰種,幸好沾上咖喱汁味道不俗。
咖喱汁嘅味道都唔會好重口味,雖然餐單顯示「一條辣椒仔」,但食落真係唔辣,可能都係遷就客人口味所致。
汁嘅質地稠身,輕易掛汁於印度飛餅上。
大廚咖喱大虎蝦
印度飛餅份量頗多,即使唔點飯都應該會夠飽。有別於一般嘅酥餅,食落比較接近包嘅口感,冇嗰種酥化,飽腹感高。
印度飛餅
食到呢度我地都非常飽喇,本來都仲想試下餐廳嘅甜品,聽講焗雪山、香蕉船等都好出色,唯有留待下次再試。
飲品方面就比較普通,都係港式飲品,定價$38/48。(套餐會包咖啡或茶)
西班牙咖啡 $48
雜果賓治 $48