餐厅: 温野菜
资讯:

天气转冷,打边炉就最好。挣扎左好耐,最后都系决定返黎温野菜。上次食宫崎黑毛和牛肩脊肉放题,今次拣左平少少既鹿儿岛产和牛,茶美豚放题, 星期一至四正价$558另加一。价钱包汤底任选1款$29以下。汤底一共有12款,唔少都要加钱。鲣鱼汤鲣鱼汤系以江户时代传统制法(手火山式)烟熏鲣鱼。味道都唔错,不过冇乜特别。药膳汤 加$10药膳汤有百合,南北杏,沙参,玉竹,京葱,蒜头,姜片,白芝麻粒等。服务员拎左个九宫格,上面有九种药材,问我哋有冇咩药材唔食,仲可以加多啲想要嘅药材如杞子。不过之后再想加料就要俾钱。服务员将一个迷你药材包放入汤。个汤味道几好,不过个人觉得药材味唔够。特别嘅地方系个汤加左豆豉。上次食秘传月见寿喜锅就越食越口渴,今次就完全唔觉。先黎每人一件胡麻豆腐,同一兜蟹柳梛菜丝沙律。胡麻豆腐质素正常,蟹柳梛菜丝沙律我地直接话唔要。先黎3盒肉类。鹿儿岛黑毛和牛肩脊肉一盒3块,油花都靓,不过明显见到肥膏,切得唔会太薄。食落劲嫩口,而且牛味都唔错,我地食到停唔到口。质素比美上次食贵d嘅宫崎黑毛和牛肩脊肉。不过鹿儿岛黑毛和牛肩脊肉后期嘅牛就较多肥膏。鹿儿岛茶美豚肉眼就较韧,猪味都可以,不过我地已经
天气转冷,打边炉就最好。挣扎左好耐,最后都系决定返黎温野菜

鲣鱼汤

鲣鱼汤

药膳汤

药膳汤 加$10

上次食秘传月见寿喜锅就越食越口渴,今次就完全唔觉。

胡麻豆腐

先黎3盒肉类。

鹿儿岛茶美豚肉眼

鹿儿岛茶美豚肉眼就较韧,猪味都可以,不过我地已经无再encore。

英国安格斯牛肋肉

最后一份系英国安格斯牛肋肉,我地直接叫收走。

总括而言,呢个价钱有15款肉类任食:

美国和牛肩胛眼,
鹿儿岛茶美豚腩肉,
鹿儿岛茶美豚肉眼,
鹿儿岛茶美豚梅肉,
鹿儿岛黑毛和牛肩脊肉,
澳洲M9和牛肩脊肉,
丹麦豚肉眼,
丹麦豚腩肉,
新潟鸡爽肉,
丹麦鸡腿肉。

不过都系个句,当你有最好既肉任食真系唔再需要食平d个d肉

鹿儿岛茶美豚梅肉

鹿儿岛茶美豚梅肉既猪肉味浓又算嫩,好食过肉眼。

新潟鸡爽肉

一如上次,新潟鸡爽肉超爽嫩,鸡味好浓,我哋不断追加。

呢个价钱包27款野菜任食。识食当然食日本菜,我地只攻日本菜。

日本生菜,福冈啡金菇

日本生菜普通左d。今次福冈啡金菇比上次仲好食,超级爽甜,可能因为我地用药膳汤整!

九州梛菜

九州梛菜超甜。

日本豆苗,福冈水菜,啡金菇,虾丸

日本豆苗同福冈水菜都翠绿不过质感少许硬。虾丸麻麻哋。

锅肴有26款任食。试过虾丸麻麻哋。其他锅肴望落都系普通料,冇试。另外都有5款前菜任食。饱肚既白饭,乌冬,中华面,荞麦面我地完全无叫。

饮品选择唔多。

白桃活乳酸梳打

白桃活乳酸梳打味道几好,唔算太甜或太假。

橙汁,波子汽水

橙汁就唔多得,假假地。波子汽水已经帮你开左上枱。冰水要自己叫。

总括而言,同上次感觉一样,肉类同日本菜质素高,上菜速度快,冇乜漏单,不过食物选择唔够多。今次服务就差少少,无服务员帮手加汤,需要加料等等都无服务员理会,可能因为座位少人经过。坐到4人座位,都勉强算舒适,私稳度高,见到2人座就肯定唔够位。今次食平少少既鹿儿岛黑毛和牛肩脊肉(其实都仍然唔平)都够满足,感觉同上次食宫崎黑毛和牛肩脊肉差唔多。
2021-11-22
鹿儿岛茶美豚梅肉