2016-04-29
今晚朋友話帶我去旺角食蒸氣海鮮,滿心期待。原來朗豪坊附近就有一間! 餐廳燈光光猛,坐得舒服。每枱都見到三角形既蓋,仲要同盞燈好似,好得意。 餐牌大量海鮮選擇,又有其他小菜可選,都幾多野食。我地當然叫蒸海鮮為主。 有店員專門負責我地張枱,會同我地蒸海鮮,所以佢地d時間掌握得好好。佢地亦有蒸野既次序,由淺入深,由淡口味既背殻海鮮開始。 刀貝只要係facebook點讚就有得送,雖然係送既,不過都好新鮮,蒸完之後飲一飲佢既汁,帶有少少鮮既咸味。 蝴蝶蚌蒸熟左打開蓋之後,外形似足蝴蝶,食落爽口,完全唔需要醬汁。 象牙蚌蒜茸粉絲好香蒜茸味,象牙蚌連埋蒜茸粉絲一齊食,口感豐富,十分惹味。 黑松露蒸大元貝少有係大元貝上面用左黑松露去蒸,所以蒸完之後會聞到好香黑松露味,連埋元貝食,味道口感都好特別。 海中蝦非常新鮮,因為上枱既時候仲係識得郁,一定有番咁上下質素。蒸完要小心熱,因為去殻既時候差小小燙到。蝦咬落去啖啖肉,而且爽口。 臘香鮑魚粒糯米飯好大盤糯米飯,上面有臘腸,潤腸同埋飽魚。平時糯米飯都要蒸得比較耐,係呢個咁勁既鍋之下,唔駛十分鐘已經有得食。出奇地糯米飯係冇落過豉油去蒸,但係入口就好香臘味既味
刀貝
蝴蝶蚌
蒸熟左打開蓋之後,外形似足蝴蝶,食落爽口,完全唔需要醬汁。
象牙蚌蒜茸粉絲
好香蒜茸味,象牙蚌連埋蒜茸粉絲一齊食,口感豐富,十分惹味。
黑松露蒸大元貝
海中蝦
臘香鮑魚粒糯米飯
好大盤糯米飯,上面有臘腸,潤腸同埋飽魚。平時糯米飯都要蒸得比較耐,係呢個咁勁既鍋之下,唔駛十分鐘已經有得食。出奇地糯米飯係冇落過豉油去蒸,但係入口就好香臘味既味道,其實食落去可以感覺到唔需要豉油已經味道豐富。
南瓜排骨粥
最後,食埋吸收晒先前海鮮精華既南瓜粥。粥既溫度好熱,同時又富有鮮味,絕非一般食到既粥比到你既味道。
食完呢個清蒸夜,當堂覺得自己健康左,因為今晚完全冇食過油炸野!