2020-04-16 416 浏览
近日生活很苦,需苦中一點甜~幾出名的泡芙店,出爐時間後十分鐘去到,啲盤已經全部半空,果然好受歡迎!呢間啲泡芙都犀利,搭左1.5hr車去搵朋友share,啲cream都完全無溶,平時我自己整個啲十幾分鐘就溶晒。當時好大迷思,但後尾問返烘焙老師,呢種情況好大機會唔係用鮮忌廉,而係用重反式脂肪的甜忌廉,回想返又真係有陣棕櫚油味,不過而家好多連鎖店都用緊呢種忌廉了,不意外。我地買左抺茶紅豆同黑芝麻味,麻糬加cream既泡芙,食落口感好豐富好match!不過我地兩個覺得,兩個味既cream都比較淡,無乜味清清的,仲少左啲啲,完全唔夠cream~ 但麻糬好軟糯好吃!總括而言還好的,但沒覺得很出眾,而且好遠沒有意慾encore🤫。-
近日生活很苦,需苦中一點甜~

外卖自取