2018-09-11 60 浏览
最近呢個星期工作太多麻煩事,例牌既平日飯局都已經無乜心情去諗食乜,放工漫無目的行mira 之際發現新開左幾間餐廳,其中最旺場都係呢間莆田,平日既7點已經7/8成滿,門口仲有個紅菇節推廣counter,似乎係當造季節,就「菇」且試一試 二人研究完餐牌決定應下「節」,試下個紅菇菇豆皮鍋:傳說中既紅菇原來屋企媽子都有煮過,但屋企既貨比較乾身,有時仲食到湯底有沙;呢度紅菇既處理好乾淨,菇身菇頭都比較飽滿又吸晒湯汁,睇黎貨源的確靚d配角豆皮其實係蜂巢豆腐,其月球表面既不規則模樣比人好「實在」既感覺,無添加既less is more!豆腐索晒d湯汁,而湯汁因爲腐皮既緣故變左粉粉地紅,腐皮亦煮得好淋,薄滑既程度就好似熱鮮奶上面果層衣咁前菜既「冷盤」蝦苗紫菜:蝦苗真係好細睇唔到,但紫菜味道相當好!涼拌既汁係醋既酸加少少甜味,感覺上好鮮好醒胃,而且紫菜超乾淨又大抽,可以由頭食到尾既一道小菜本來見到芋芯以為係咩新食法,但原來就好似拔絲芋頭咁將炸完既芋頭用糖再炒,呢個甜味岩岩好,而煮溶既糖凝固左係出面一層好薄,口感酥脆,又令到芋頭更香糯;望落好似好空虛既碟但超飽肚,即使飽左都一口接一口地食!百秒黃花魚:餐廳

紅菇豆腐
二人研究完餐牌決定應下「節」,試下個紅菇菇豆皮鍋:

紫菜

芋頭

百秒黃花魚

百秒黃花魚:餐廳既招牌菜,見每柗都有咁滯,而且細細條一試無防:食左第一啖我先恍然大悟,個「百秒」應該係指一百秒!
肉質非常嫩滑,爆香過既黃花魚再落鍋度快煮,鮮味鎖實左,流出黎既少少湯汁好鮮甜,本身黃花魚既油脂令魚肉食落更嫩滑,基本上係要輕輕撥入匙羹度食,魚骨唔算多,但老人家食都要小心d啊!

叫多左既滷麵:好大一鍋,入面超多蝦同菜同菇,蝦仁連蝦腸都清埋好乾淨,而且煮法係用蔥油爆香過特別香,同媽子煮法好似(可能係福建人煮法?),再加上份量咁多一碗裝到滿,非常有家既感覺!

味道整體而言較清淡,但箇中既味道非常實正又「住家」;每樣食品單價都唔貴份量又適中,非常適合我呢d貪心想試多幾味既人
見到隔離柗好多都叫竹筒蝦,下次同屋企人食飯都可以一試
2018-09-05
紅菇豆腐