04/04/2010 驟雨收工後我和嘉豪去了黃埔睇電影<美麗密令> ,我覺得最好笑是詹瑞文扮陳志雲, 都好攪笑, 睇完之後大約是八時幾, 之後我們去了黃埔shopping, 走了幾個圈後去了<有飯局>食飯, 想食下些家庭小菜, 有位女職員不停向我們sell 店內的食物是冇味精, 聲稱食物好美味!那麼我們入了去食個飯了店內的餐牌大多以小菜為主, 有些多款小菜套餐, 而且包括一煲住家湯和白飯, 就算一人都有小菜套餐, 不過飲品不論凍熱都是另加$8, 餐牌更寫上"謝絕味精","天天不同"的自選餐, 看來都滿是誠意, 都不妨一試, 同嘉豪討論一番, 我們點了一個金牌小菜套餐, 兩款小菜是$158,三款$228,四款$298, 於是我們各自點了一款小菜, 叫了個兩款小菜的套餐, 奉送兩碗白飯及一煲二人用的住家湯, 是日湯係粉葛赤小豆西施骨家常小菜雖然是創意特色, 但是好多都不是好match和明白,令人疑惑, 例如"青蘋果脆牛腩",看來怪怪的小菜,牛腩是脆? 餐牌內更有"雙蝦肉崧A菜煲",什麼是A菜?令人看不明白, "焦糖咖啡雞中翼" .雖是創意但不吸引, 已經是差
04/04/2010 驟雨

家常小菜雖然是創意特色, 但是好多都不是好match和明白,令人疑惑, 例如"青蘋果脆牛腩",看來怪怪的小菜,牛腩是脆? 餐牌內更有"雙蝦肉崧A菜煲",什麼是A菜?令人看不明白, "焦糖咖啡雞中翼" .雖是創意但不吸引, 已經是差不多九時, 客人已經不是多,又冇多過五人的客, 想坐將大些少的枱都被個老板叫坐細點的枱, 真是不理解, 之後店員常站在旁邊等候你落單, 感到壓迫的感覺, 之後食物更令我們食到一把火, 瑤柱鮮菌扒時蔬只是得白菜仔, 而且又老不新鮮, 西蘭花,甘荀都冇一粒, 時菜都應多一款蔬菜啦, 又冇擺設,馬虎撈埋一碟, 瑤柱又少又零碎, 冬菇出水更冇味, 鹽都應落些少?更送了一條鋼絲刷??真是荒唐!
更令我最不滿更是不是即煮已經是煮好一段時間,食出是冇火喉的味道??

第二道小菜是黃金焗龍鳳球, 一看表面的汁用火槍燒過, 看來都欠些誠意,更是馬虎, 食落芝士汁帶有好重雞粉的味道, 好有火槍gas的味道, 為何不是焗呢?餐牌本寫"黃金焗龍鳳球",都不是焗,被騙了的一刻!
講起龍鳳球, 原來是雞肉&蝦球點了炸漿去炸, 但是脆漿腍, 冇咬口又淡而無味, 蝦肉又不是爽口, 雞肉又不是嫩口, 更不明白菜色上孜冇點綴,冇視覺的效果, 都應有些蕃茜或其他配菜配襯一下, 為何有些mushroom?mushroom出水令個小菜水汪汪, 芝士的汁反而變作雞粉汁, 芝士味又淡, 失敗更是令人不滿的菜色, 製作都好差

今晚令我們最滿意都是個例湯, 真是冇味精,但見不到有赤小豆?只有粉葛三件&西施骨兩塊,都可以接受, 如果煲耐一些更入味, 白飯都賣相不錯, 不會好爛, 而且是一粒粒食落香軟

埋單是$166,之前order了凍檸茶所以另加$8, 兩款小菜套餐是$158,今晚我只是食了少少的小菜, 真令人失望的一餐, 雖然是不用味精, 但都不要淡而無味?後來都問職員取樽salt, 雖然我們差不多食完, 但職員好快收了我們樽鹽, 真是不可埋解, 老板&職員更冇笑容,不過都好有禮貌, 總括來說, 不會下次再光顧, 食物水準差過茶餐廳, 創意差服務一般, 最慘衛生方面竟然不足, 食物更送鋼絲刷!!
店名是<有飯局>
黃金焗龍鳳球, 龍鳳球是雞肉&蝦肉, 炸漿腍不脆
菇出水又冇味,不是焗而用火槍燒?有gas味
住家湯中煲--- 粉葛赤小豆西施骨
瑤柱鮮菌扒時蔬,蔬菜款式少又不新鮮
一餐失望的晚餐,淡而無味,衛生不足
2010-04-04
店名是<有飯局>