2019-07-18 61 浏览
上星期同朋友一齊喺尖沙咀行街,買左唔少野,大家都為放假期旅行而做準備~血拼過後,我地都好肚餓,就決定喺附近食晚飯。有朋友提議去食泰國菜,有朋友就提議食韓國菜,經過投票決定去食韓國野 😋我地喺尖沙咀海港城行下行下行到去,無意中發現左呢間叫 Joomak 既韓國餐廳,睇落好吸引,氣氛好親民。4℃手拉冷麵 ☃️🍜水冷面好好味~令我諗返起韓國既生活,個陣成日食水冷面加少少小菜,例如烤肉。水冷面凍得黎好過癮,面既質感好特別。香港一般既餐廳係唔可能食到既~ 水冷面特別之處在於佢既清新,清新得黎又有佢自己既味道。冷面既湯汁有兩種選擇,分別係傳統豆花醬汁同埋薑柚豉油汁,我地選左後者~呢個熱門既 4℃手拉冷麵有助消暑解熱,加入各種小菜,紅蘿蔔絲、青瓜絲、泡菜,仲有惹味既韓烤牛肉,最後仲可以加入紫菜碎,啖啖滋味~ 🍜😋韓式牛肉拌飯韓式牛肉拌飯既份量係二人份,配料包括紅蘿蔔、青瓜、雞蛋🥚、芽菜、菠菜、韓烤牛肉等等,當然最重要既就係澆上一大瓢韓國辣醬,將佢地撈埋一齊,就可以開始慢慢享用。拌勻之後就變成色彩繽紛既拌飯,味道好唔錯~ 甜甜地又辣辣地,惹味又香口。其中韓烤牛肉口感細嫩,係地道韓式烤牛肉既味道,烤牛風味

4℃手拉冷麵 ☃️🍜

韓式牛肉拌飯

拌勻之後就變成色彩繽紛既拌飯,味道好唔錯~ 甜甜地又辣辣地,惹味又香口。其中韓烤牛肉口感細嫩,係地道韓式烤牛肉既味道,烤牛風味濃郁,我地都食得津津有味~

蝦汁年糕 🦐🍡

本來想點原味既韓式炒年糕,但睇睇下見到有蝦汁年糕,好似幾特別,一於試下呢個韓式蝦汁年糕~ 醬汁以濃濃既蝦汁為主要食材,加入自家製泡菜同埋奶滑忌廉烹煮醬汁,鹹鹹地又辣辣地,再加上爽口蝦肉同魷魚🦑,口感豐富。佢既年糕都好出色,煙韌細滑 😋

仙人掌果汁 🍹

好似真係第一次試仙人掌果汁,呢瓶果汁係二人份量,可以一齊品嚐。仙人掌果汁既味道有啲似蘆薈汁,都係有種大自然植物既味道,甜而不膩~

當日既晚餐係一個唔錯既體驗,食物味美不在話下,服務員既服務態度親切,佢地不斷為我地整理餐桌,令我地食得舒服~ ☺️
2019-07-09