2021-07-25 28 浏览
鐘意食海鮮既你不能錯過我哋一家一向都好鍾意食海鮮,基本上出親街食飯好多時都有海鮮。最近比我發現咗元朗錦田開咗間新嘅海鮮蒸氣火鍋餐廳,所以趁星期五晚就去食下呢間餐廳喺天空之城,喺路邊就已經見到好大個招牌喇!對於揸車人士黎講最好就係呢度可以免費泊車一入到去就見到門口有好多個缸有唔同既海鮮,客人可以揀有或冇冷氣既地方我地兩個大人一個小朋友,叫咗個海鮮餐同飲品Waiter 同我地介紹左出面既魚缸我地可以選擇自己揀海鮮/佢地幫我地揀,而我地個餐就要揀生蠔同鮑魚缸入面仲有蝦,蟹同龍蝦,全部都好新鮮仲跳跳紮架揀完海鮮就可以再拎埋任食既蔬菜,當然要揀我同喬喬都鐘意既菇同粟米,其他蔬菜仲有蕃薯,生菜同娃娃菜傍邊仲有自助調味吧,佢哋個豉油好似甜甜地幾好味好啦好啦到重點啦,waiter 先上咗湯同溫泉蛋俾我哋,個湯好足料小朋友都飲得。至於溫泉蛋梗係我食啦,佢未至於流心但係生熟程度啱啱好侍應首先幫我哋將個粥底嘅飯同啲料放咗落個煲入面,然後再放上蒸架,跟住指示較時間就可以煮喇,夠鐘過爐會自動熄,可以慢慢蒸完一樣再一樣慢慢食所有海鮮都好新鮮,個指示既時間火喉岩岩好,啲海鮮蒸完係岩岩好熟又好滑,阿仔都食完一啖接一啖
鐘意食海鮮既你不能錯過

我地兩個大人一個小朋友,叫咗個海鮮餐同飲品

缸入面仲有蝦,蟹同龍蝦,全部都好新鮮仲跳跳紮架

傍邊仲有自助調味吧,佢哋個豉油好似甜甜地幾好味

所有海鮮都好新鮮,個指示既時間火喉岩岩好,啲海鮮蒸完係岩岩好熟又好滑,阿仔都食完一啖接一啖停唔到口

初初望住個海鮮盤好似唔係好多野,不過食落都好飽,仲有最後個粥呢!其實蒸完晒啲海鮮,同一時間個粥底已經煲好!我地個煲有4-5 碗粥份量,不過其實每人食一碗已經好飽喇!最後仲有碗糖水

今日呢餐飯喬喬話好飽,佢又真係食左好多野,下次可以再黎試其他海鮮🦞
2021-07-23