2019-02-08 413 浏览
前阵子去过湾仔既Mr Crab by The Captain House,佢既海鲜袋实在令人回味~ 趁Happy Friday 接埋为食猫老婆去附近厚福街既主店再尝!!喺H8全层,虽然面积比湾仔店细,但玻璃外墙透光感觉开扬。    呢度既海鲜袋跟Mr Crab 既有点不同,分左3个价钱可任选3、5、8种海鲜,龙虾、 虎虾按当天价格收费。我地想试多d其他野,所以拣咗$398三种海鲜:长脚蟹脚、 扇贝、 虾配柠檬牛油汁。等紧既时候先食头盘:澳洲和牛他他 Beef Tartar 系为食猫至爱,因为中意生牛肉既果种鲜味同质感,每逢餐牌上出现这道菜都嚷著要点~牛肉全剁碎混入青瓜、香葱拌上青芥辣汁,生蛋黄分开可自行加入。和牛他他带点油香加入蛋黄更香滑!点了杯 Indian Red,几重酒味。有Vodka , Tequlia , Gin 仲有啤酒有气既味道~ 但苹果味被cranberry遮盖了!蚝亦点选了两款Ancelin肉质裙边爽滑,带咸鲜味,余韵有矿物气息Irish Rock海水味较清淡但味鲜~ 食完头盘,海鲜袋都出场啦~当然先让相机先食~然后店员左右转动海鲜袋再打开,一盘海鲜就喺面前啦!长脚蟹
喺H8全层,虽然面积比湾仔店细,但玻璃外墙透光感觉开扬。
呢度既海鲜袋跟Mr Crab 既有点不同,分左3个价钱
可任选3、5、8种海鲜,龙虾、 虎虾按当天价格收费。
等紧既时候先食头盘:澳洲和牛他他

和牛他他带点油香加入蛋黄更香滑!
点了杯 Indian Red,几重酒味。
Indian Red
蚝亦点选了两款
Ancelin
肉质裙边爽滑,带咸鲜味,余韵有矿物气息
Irish Rock
海水味较清淡但味鲜~
食完头盘,海鲜袋都出场啦~
海鲜袋
当然先让相机先食~

然后店员左右转动海鲜袋再打开,一盘海鲜就喺面前啦!
长脚蟹脚1件,其实系一梳4条长长既蟹脚,用剪刀剪开,点埋柠檬牛油汁味道更香更夹,淡淡既柠檬清香中和左牛油嘅油腻感,好中意呢个汁~
扇贝、虾分量都唔少~
除咗3样海鲜仲有薯仔、粟米,牛仔肠都好好味!
海鲜袋
点埋Hawaiian Double Cheese beef burger,size几大个又高~
烘过既Burger 软熟香口,除左有double cheese 外仲有菠萝、蕃茄、红洋葱、沙律菜,相当丰富!
点左medium既牛肉刚刚好,肉汁跟溶左既芝士,非常juicy!

最后点少得甜品哩~
店员会拎住个甜品板比我地拣

Homemade Apple Pie with ice cream

苹果批唔甜带玉桂香味,苹果切成粒状较有咬口~
雪糕拣左豆腐味,豆味浓郁,清清地夹返苹果既果香。

Creme Brulee 亦系唔错既选择

焦糖糖衣够香脆轻轻一敲便碎开
炖蛋香滑有云尼拿籽既芳香
Creme Brulee

最后食埋伴碟既杂莓作结!
用餐时段
Creme Brulee