2018-10-27
平時去食buffet,動輒超過五六百,雖然有包生蠔,但因為自己同屋企人都唔食生野,所以唔係咁化算。今晚就去了這間Cafe Circles,無生蠔食但價錢便宜一大截,啱哂我們不吃生的。這裏食物款式都不少,首先沙律有基本的羅馬生菜、泰式沙律、薯仔沙律等,可自己添加醬汁與否,味道清新開胃。小食有我最仲意的煙三文魚及黑椒呑拿魚,三文魚鮮甜,呑拿魚味突出較有咬口。還有莎樂美腸等等。芝士燒蠔大大隻,仲會不斷refill,味道鮮甜。龍蝦仔、長腳蟹、青口及蝦都新鮮,不過長腳蟹就refill得較慢。食到咁上下,會送上一人一份的芝士焗龍蝦及鵝肝多士,龍蝦開邊易食,有些蝦膏,味道鮮甜爽彈,鵝肝有油脂甘香,不過比較膩。燒牛肉有肉汁及肉香,質感有咬口。還有任配任搭的海鮮湯粉,即叫即煮。熱薰有蒜蓉蒸扇貝、原條蒸魚、雜錦海鮮串、炒荷豆墨魚片,總之海鮮佔多數,而且海鮮新鮮,製作雖簡單但保留海鮮的原汁原味。甜品有十多款,細細件可以試多幾款,最後還有haggen daz,朱古力噴泉及中式糖水。
芝士燒蠔大大隻,仲會不斷refill,味道鮮甜。
燒牛肉有肉汁及肉香,質感有咬口。
還有任配任搭的海鮮湯粉,即叫即煮。