2022-05-31
今日終於派咗bonus 超開心!計我話梗係要食好啲,我就帶咗海鮮控媽咪去銅呢間蒸氣海鮮餐廳—蟹仙食返餐好既~~ 佢地有好幾款海鮮餐 我地就揀咗呢個尊貴海鮮套餐$449 有鮑魚龍蝦蟹 媽咪應該都滿意啦📍罕有大黃奄蟹佢呢個蟹肉質肥美,值得講講,佢啲蟹膏係黑色,味道偏甘,算係好罕有既品種!📍太平洋饅頭蟹唔好睇佢size細細,雖然比起奄蟹佢無咁啖啖肉但肉質佢甜過奄蟹好多📍澳洲青年龍蝦肉質爽口入口超彈牙,最緊要蒸得剛好一啲都唔鞋,味道極鮮甜📍台灣九孔鮑魚鮑魚上黎仲係咁郁緊,好新鮮~ 📍越南大虎蝦大大一隻,肉身爽彈一食就知新鮮啦📍大西洋野生青口初初睇樣青口size 唔算大但入口嘩好鮮甜 📍紐西蘭刀貝蚌貝蚌厚肉肥美,好想encore ~~📍日本大元貝元貝鮮味十足,而且大大一粒 入口超滿足📍韓國慶南珍珠蠔細細一隻,但肉質口感creamy~~📍有機蔬菜籃食完咁多海鮮,都要食啲菜菜~菜有唐生菜/娃娃菜同埋粟米📍粥底食晒啲野,啲海鮮精華點樣留住?佢地啲精華全部都落晒個蒸鍋下面既粥底度,咁你可以想像到呢一個粥底係會有幾鮮~海鮮精華加埋豬骨粟米蔥同菜脯 再煲一煲 個粥鮮到綿滑到一個點~ 📍椰汁雪燕燉官燕原來個海
佢地有好幾款海鮮餐
📍罕有大黃奄蟹
📍太平洋饅頭蟹
📍澳洲青年龍蝦
肉質爽口入口超彈牙,最緊要蒸得剛好一啲都唔鞋,味道極鮮甜
📍台灣九孔鮑魚
鮑魚上黎仲係咁郁緊,好新鮮~
📍越南大虎蝦
大大一隻,肉身爽彈一食就知新鮮啦
📍大西洋野生青口
初初睇樣青口size 唔算大但入口嘩好鮮甜
📍紐西蘭刀貝蚌
貝蚌厚肉肥美,好想encore ~~
📍日本大元貝
元貝鮮味十足,而且大大一粒 入口超滿足
📍韓國慶南珍珠蠔
細細一隻,但肉質口感creamy~~
📍有機蔬菜籃
食完咁多海鮮,都要食啲菜菜~菜有唐生菜/娃娃菜同埋粟米
📍粥底
📍椰汁雪燕燉官燕
原來個海鮮粥都未係最後,最後最後原來仲有個椰汁雪燕、啲官燕份量好多,幾飽都要食埋佢唔好蝕吖嘛hahaha