去了元朗, 上水一日遊, 住在這區的朋友幾日前訂了位去試試這間新火鍋店, 地方好整潔, 上檯的食物擺放很美觀. 在元朗新開一個月樣樣質素算很好(當然亦有些地方待改善, overall新開業一個已算不錯) . 星期六8點鐘去到坐滿了客人又有電視睇, 最啱一家大細, 一班朋友或喜歡食火鍋或喜歡嘗試新店的朋友去試試. 店前有街位放置車輛很方便, 我和朋友一行6人叫了鴛鴦湯底, 四川麻辣拼香茜皮蛋鍋. 四川麻辣湯底加辣後好夠辣, 食到我朋友大汗踏細汗. 香茜皮蛋湯底很鮮甜.我最喜歡及要讚一讚的食物有:-1. 四川麻辣湯底鍋 - 加辣後好夠辣, 正!2. 香茜皮蛋湯底鍋 - 鮮甜3. 自選調味料 - 足料 (子天辣椒可以再辣啲)4. 名人招牌肥牛拼盆 - 不錯, 價錢可以平少少相信會重叫多幾碟5. 即叫即炸響鈴 - 亦不錯, 夠香口 6. 竹庶水 - 鮮甜好飲, 清熱7. 美國桶蠔 - "讚" 好新鮮, 價錢亦不貴8. 其他有叫到的海鮮都夠新鮮, 有花甲, 桂花蛑 等等 - "讚" 好新鮮, 價錢亦不貴9. 洞庭烏冬 - 好滑, 有日本鋪水準10. 蔬菜都好新鮮, 有鮮味 (i.e. 粟米, 唐

我最喜歡及要讚一讚的食物有:-

1. 四川麻辣湯底鍋 - 加辣後好夠辣, 正!
2. 香茜皮蛋湯底鍋 - 鮮甜
3. 自選調味料 - 足料 (子天辣椒可以再辣啲)

5. 即叫即炸響鈴 - 亦不錯, 夠香口

6. 竹庶水 - 鮮甜好飲, 清熱
7. 美國桶蠔 - "讚" 好新鮮, 價錢亦不貴

9. 洞庭烏冬 - 好滑, 有日本鋪水準
10. 蔬菜都好新鮮, 有鮮味 (i.e. 粟米, 唐生葉, 西洋葉)

最後不能不提一提就是龜靈膏, 6人都覺得好味, 重好過出面啲龜靈膏, 夠"甘"! 多謝老板客氣地送給我們這很好而且非常適合的甜品... "讚"!