2025-07-07 63 浏览
最近喺尖沙咀發現咗一間新開嘅壽司店,主打時令食材同本地水產,最吸引我嘅係佢哋用咗近年好Hit嘅「香港海葡萄」入饌,創意十足又極具鮮味🌊🍇!原隻北海道活紫海膽*入口即溶,鮮甜濃郁,完全無腥味,海膽控必試!每一啖都係海洋嘅精華,creamy 得嚟又帶少少甘香,超級滿足。🦪 *時令和之怪物活蠔配海葡萄*蠔身厚肉飽滿,鮮味爆燈,配上海葡萄嘅脆卜卜口感,鹹香中帶海水氣息,層次感豐富,好有驚喜!🍤 *海葡萄天婦羅*第一次食炸海葡萄!外層酥脆,內裡仍保留微微爆珠感,鹹香中帶少少甘甜,配埋天婦羅汁一齊食,意外地夾!🍱 *極級炙燒壽司盛盒*- 三文魚:油脂豐富,炙燒後香氣撲鼻- 左口魚:入口即化,油香細膩- 原條海鰻:厚身滑溜,甜醬提味- 帶子:鮮甜彈牙- 大拖(吞拿魚腩):油脂分布完美,入口即溶- 和牛:肉香濃郁,炙燒後更添焦香- 牡丹蝦:爽口鮮甜,蝦味濃郁- 玉子:甜香滑嫩,作結一流🍥 *北海道帶子卷配馬糞海膽*帶子鮮甜彈牙,配上濃郁馬糞海膽,兩者完美融合,鮮味層層遞進,nice

原隻北海道活紫海膽*

🦪 *時令和之怪物活蠔配海葡萄*

🍤 *海葡萄天婦羅*

🍱 *極級炙燒壽司盛盒*
- 三文魚:油脂豐富,炙燒後香氣撲鼻
- 左口魚:入口即化,油香細膩
- 原條海鰻:厚身滑溜,甜醬提味
- 帶子:鮮甜彈牙
- 大拖(吞拿魚腩):油脂分布完美,入口即溶
- 和牛:肉香濃郁,炙燒後更添焦香
- 牡丹蝦:爽口鮮甜,蝦味濃郁
- 玉子:甜香滑嫩,作結一流

🍥 *北海道帶子卷配馬糞海膽*