2018-10-13 65 浏览
上个月本来去大阪旅行,顺便去神户、和歌山食好野,好不幸地关西机场关闭,旅程被迫取消而转战越南,但我哋仲好念念不忘日本美食,既然无得去日本,唯有喺香港食餐好野补番数!朋友极力推介嚟呢度食海胆,咁就嚟呢度食豪佢啦!呢度似居酒屋咁,地方唔大,大约有18个位,咁啱被安排坐吧枱,可以近距离睇住师傅煮野食。但因店面太细,侍应不时行过都会掂到...十层海胆杯 - 白饭鱼薄脆好香,脆卜卜。黑鱼子集海水鲜味、咸香于一身。再食北海道紫海胆,入口软滑顺口,非常鲜味,一d苦涩都无,仲足足有三层之多,绝不姑寒!第一次食海葡萄,够爽口!带子好鲜味,三文鱼子唔腥,粒粒脆卜卜,吞拿鱼拖罗入口即溶,仲有松叶蟹肉,海水鲜甜味喺口腔久久不散。$398 系值得既!👍🏻杨枝甘露沙律 - 有苹果丝、芒果同柚子粒粒,苹果丝非常清爽,芒果唔酸甜甜地,加埋柚子粒粒,成个沙律好清新,好开胃﹗芝士年糕 - 见到师傅喺焗炉拎出嚟,新鲜滚热辣,真系要等佢摊冻少少先食得﹗一咬落去好软熟,好似食紧烧棉花糖咁,外面仲烧到少少脆,芝士味唔算浓,但咁样先唔会太漏﹗一人一个真系唔多够喉﹗🤤海胆烧岩蚝 - 见到师傅将生蚝先放入焗炉焗,再用烧枪烧,蟹籽食落卜

海胆烧岩蚝 - 见到师傅将生蚝先放入焗炉焗,再用烧枪烧,蟹籽食落卜卜脆,海胆好甜,焗蚝一D都唔靭,好食﹗

三文鱼夹饼创作寿司 - 斋睇个名其实都估唔到系咩,原来系三文鱼粒粒加沙律酱,再加两块薄脆,又一清新之选﹗

清酒鲍鱼鸡翼 - 第一次见鲍鱼酿入鸡翼,即刻觉得好名贵﹗鸡翼烧得刚刚好,入面嘅鲍鱼似系鲜鲍,虽然唔觉有清酒味,但好爽口弹牙,有创意﹗

云海板上飘 - 食冷面好惊佢会太稔无咬口,但呢个一D都唔会﹗听侍应讲好似系将三文鱼子、海胆打汁,再与冷面捞匀,食落好爽口,好够味,配埋北海道紫海胆一齐食,好想再食多碟﹗😋

海胆雪糕 - 原来海胆变左雪糕会系咸咸地咁,奶味唔会好重,但好滑,味道刚刚好﹗

呢餐海胆餐非常满足,原来海胆可以有咁多玩法,师傅真系好有创意,仲有好多野想食,有机会一定要再嚟试晒佢﹗
用餐时段