2024-06-18 50 浏览
本地台式輕食店倆仨杯🤍主打「輕鬆是一種選擇」。小店以吉祥物水獺作招徠,能夠好像水獺一樣咁悠閒咁輕鬆,都係一種福氣。「倆仨杯」的意思就是可以跟朋友來過一個輕鬆的一日!唔好睇少佢新開,定價卻十分親民!Lunch又多一個選擇!不錯!餐廳除了店舖內,還有一些在商場的位置!然後店入面仲有限定的紀念品售賣,十足台灣的個性小店!滷鴨舌滷萵筍炸芋泥地瓜球夜市雞卷鹽酥雞小食方面,推夜市雞卷!好脆口勁惹味!另外鹽酥雞都熱辣辣炸起。想冇咁熱氣可以試其他滷水小吃,鴨舌都好入味!台式滷肉飯醉雞卷湯烏冬醉雞翼湯烏冬醉封門柳烏冬主食的滷肉飯好抵食!勁大碗,仲用咗珍珠米!香辣的醃菜令飯無咁單調🥰而湯烏冬的湯底帶有酒味,甜味和苦味都平衡得恰到好處。封門柳是店裏的主打,完全唔乾柴!試了四款芋圓甜品、招牌黑糖、宇治金時、芒果茶凍和炭焙烏龍奶茶口味,甜品有不同組合。以芋圓和刨冰為主,份量勁足料!招牌黑糖有我最喜歡的仙草!烤布蕾奶蓋鐵觀音奶茶冰糖草莓沙冰丸子抹茶沙冰三杯都係非常吸睛打卡的特飲首先烤布蕾奶蓋經過烤香之後特別香濃!然後本身材料都是由台灣入口,就算叫無甜都好都夠晒茶味。之後兩款沙冰一定深得女孩子歡心!打卡一流先是冰糖

滷鴨舌
滷萵筍
炸芋泥地瓜球
夜市雞卷
鹽酥雞

想冇咁熱氣可以試其他滷水小吃,鴨舌都好入味!

台式滷肉飯
醉雞卷湯烏冬
醉雞翼湯烏冬
醉封門柳烏冬

以芋圓和刨冰為主,份量勁足料!招牌黑糖有我最喜歡的仙草!

烤布蕾奶蓋鐵觀音奶茶
冰糖草莓沙冰
丸子抹茶沙冰

三杯都係非常吸睛打卡的特飲
打卡一流先是冰糖草莓沙冰,入口不假甜。配上厚身的奶蓋,跟沙冰十分夾!
而丸子抹茶沙冰,跟上一串三色的丸子,好有心機,十足有去了京都的感覺。

總括而言,這間經濟實惠的小店都值得一去。位於海港城LCX,如果行街買完嘢想坐低唞一唞,都總算有一個歇腳的地方。