2022-01-08 1371 浏览
📍火間土🔗尖沙咀北京道1號8樓802室————————————————————————我們之前慶祝節日,所以去了一間位於尖沙咀的日本餐廳,可以飽覽維港景色和擁有私人空間進行晚餐(記得提早預約)☺️————————————————————————🔶極上生鮪魚腩刺身盛($680)之前打算叫極上吞拿魚刺身($480),但店員說明刺身是來自急凍貨,所以想嘗試一下「飛機貨」的味道🥰刺身分別有赤身、中拖羅和大拖羅☺️起菜時仲有一塊乾冰🧊附上,賣相十分浮誇🤣🤣大拖羅入口即溶,油脂較多💛中拖,魚味較為濃厚,魚肉極為新鮮✅⭐️驚喜之作⭐️赤身,魚味十分飽滿且濃厚我們認為雖然好食,但是價錢有少許偏高🤔————————————————————————🔶蒲燒鰻魚($68)鰻魚有即燒的感覺且魚味濃厚,串燒有少許魚骨🤪————————————————————————🔶白汁焗蟹肉飯($78)雖然白汁與蟹肉十分匹配,但是外面芝士太多,令焗飯較為油膩和飽滯🤔整體味道較為相似「白汁海鮮焗飯」,沒有太大驚喜,但絕對是飽肚之選😉💛————————————————————————基於是獨立房關係,最低消費是$800加一服務費😉因此要比
📍火間土
🔗尖沙咀北京道1號8樓802室
————————————————————————
🔶極上生鮪魚腩刺身盛($680)

大拖羅入口即溶,油脂較多💛

中拖,魚味較為濃厚,魚肉極為新鮮✅

⭐️驚喜之作⭐️
赤身,魚味十分飽滿且濃厚

我們認為雖然好食,但是價錢有少許偏高🤔
————————————————————————
🔶蒲燒鰻魚($68)
鰻魚有即燒的感覺且魚味濃厚,串燒有少許魚骨🤪
————————————————————————
🔶白汁焗蟹肉飯($78)
————————————————————————
基於是獨立房關係,最低消費是$800加一服務費😉因此要比較留意食物金額,以達到最低消費☺️💛但服務環境及食物價錢都是合格以上⭐️如果不選擇飛機貨刺身,可以揀選多幾款菜式🤣情侶/朋友慶祝可以留意下,整體十分有儀式感💛PS 留意有切餅費☺️
食物指數😋:7/10
性價比指數🔆:7.5/10
儀式感指數🤎:9/10 (望維港無得輸)