2024-03-17
Hello March❤️ 迎接忙碌的三月嘅同時,要用美景美食獎勵自己繼續加油!🔥✨💪🏻 見到身邊好多朋友都去旅行✈️ 唯有搵一間有日本感覺嘅餐廳當自己都去緊日本🇯🇵🗾咁~望梅止渴一下!🥰呢間高級日式餐廳位於尖沙咀的k11 musea ,網上見到可以睇到海景,單係環境覺得幾吸引。本身想book食鐵板燒,不過見到最近新推出咗一個西日fusion料理嘅tasting menu,人均$700左右,覺得都ok嘅可以試吓!同埋一心主要想享受個view,所以提前reserve窗邊位置~🌙🌊🫧💫餐廳裝潢走高級路線,牆身以武士🥷🏻做主題,配上玻璃波波吊燈,燈光非常柔和舒適,望住K11 Musea瑰麗嘅室外設計,整體環境真係好靚好舒服!💎🪩🕋✨呢個6-Course Tasting Menu有五道菜:💙酒漬車釐茄配白酒啫喱 • 一口和牛他他 • 燕麥炸蝦💙北海道帶子 • 日本南瓜💙是日餐湯 粟米忌廉湯配麵包粒 🥣💙海膽蟹肉忌廉汁扁意粉💙主菜(選一): 青森蘋果烤乳豬• 南高梅 • 自家製山藥煎餅西班牙紅蝦M5澳洲和牛香煎海東星斑 羊肚菌白魚湯💙甜品 焙茶布甸🍮整體嚟講我覺得呢個用餐體驗🍴還可以,尤其是店員服務
呢個6-Course Tasting Menu有五道菜:
青森蘋果烤乳豬• 南高梅 • 自家製山藥煎餅
西班牙紅蝦M5澳洲和牛
香煎海東星斑 羊肚菌白魚湯
💙甜品 焙茶布甸🍮
整體嚟講我覺得呢個用餐體驗🍴還可以,尤其是店員服務很周到,真係會keep住不停斟熱茶🍵,完全唔需要任何示意,待客殷勤友善❣️🥳
比較幾道菜式,我會話海膽意粉🍝比較出色🌟,因為真係食得出上面嘅海膽味道甜美,拌以滿滿嘅蟹肉味道好濃郁,更加充滿滋味!👅 特別一提,海膽意粉係全個menu入面比較飽肚嘅一道菜式,所以我真係幾鍾意嗰意粉!😚 焙茶布甸🍮都好好食,焙茶味道好香濃,質感好滑嫩。唯一要挑剔嘅位就係賣相比較單調,純粹建議餐廳可以喺上面再加一啲水果粒/雜莓🍓🫐點綴下,甜品整體可能會睇落效果豐富啲!🥰🥰🥰
食物方面可能因為我對每一道菜式嘅味道同口感本身抱有好高嘅expectation,個人覺得👌🏻可以接受,但有少少遺憾!🥺餐廳全部選用貴價高質食材🤩,但可惜主菜部分嘅食材質素唔太反映到出黎⋯我本身最期待嘅「澳洲M5和牛」🥩似乎有啲失手,處理得過熟😫,唔太能夠食得出係M5和牛嘅質素,而且塊扒帶有筋,令我未能充分感受到食材所帶出的肉質同鮮味。
整體嚟講呢個西餐體驗嘅味道中上,惟全部食物份量偏小,兩個人唔太夠食,尤其是前菜、湯同埋主菜,我哋食完之後覺得仲可以食多個宵夜。😳
不得不說,有靚靚嘅維港海景加持下,現場氛圍真係唔錯,雖然只係可以望住一部分海景,但已經會有個種好放鬆、chill同埋好嘆嘅感覺~🌊🥰❤️🔥❤️🔥