DHYC Dimsum Restaurant @dhyc_dimsumhk 📍:將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓2A號舖🚗:將軍澳地鐵A2出口 步行12分鐘📞:+852 3105-8114💲:~HKD260/head for dinnerFood quality✔️:魚香脆肉寶、窩貼蝦多士、小籠包、鵪鶉蛋松露燒賣、蟹肉大良炒鮮奶👌🏼:玫瑰烏龍、焗叉燒包總結:😋將軍澳海傍創新新派點心中菜廳 食完對負責點心師父嘅技術表示尊重 因為創新得嚟好食都唔係間間做到 仲要望住嗰海景 見好多人食食下又打下卡咁都幾正下💕😋整餐最出色係魚香脆肉寶 其實係將鹹魚整成肉餅再成塊拎去炸 但就係咁簡單嘅一碟睇得出師父工架好好 整塊完全唔油膩 食入口係乾身 食到中間某幾塊鹹魚味出得嚟又唔會過火 $178看似貴但食功夫錢我接受🙆🏼‍♀️😋鵪鶉蛋燒賣係懷舊點心嚟 但呢間餐廳加咗松露作其中一個賣點 一入口首先係松露味出先 然後你就會食到包喺裏層流心狀態嘅鵪鶉蛋 三隻入口都係流心狀態 更加顯得師父時間把握得剛剛好💪🏼😋蟹肉大良炒鮮奶呢啲真係老餅愛食嘅菜式 蟹肉蛋白份量好多 加埋蘑菇同脆粒 增強咬感
🚗:將軍澳地鐵A2出口 步行12分鐘
📞:+852 3105-8114
💲:~HKD260/head for dinner

Food quality
👌🏼:玫瑰烏龍、焗叉燒包

總結:

😋蟹肉大良炒鮮奶呢啲真係老餅愛食嘅菜式 蟹肉蛋白份量好多 加埋蘑菇同脆粒 增強咬感 配埋豉油 係愈食愈好食嘅一碟

😋窩貼蝦多士🦐配埋牛油果醬同雜果沙律醬去蘸嚟食 蝦多士炸得好乾爽 蝦雖然唔大塊 但因為蘸醬咁一冷一熱咁食 都幾唔錯

😋小籠包其實睇落簡單 都幾考功夫 咬入口入面唔會過熱或凍嘅湯汁一爆 配上醋汁 小籠包皮又唔會厚 好食😊

😋必須讚下服務很好 有個男經理定唔知老闆嚟好nice 因為好多人嚟到都影相 佢完全係自動波咁瘋狂幫人影相 隔離枱四個人 佢又會安排啲點心三件轉四件 好細心😎

🤔焗叉燒包都幾特別 令到面層有種菠蘿包脆脆嘅感覺 入面嘅叉燒份量都幾多

🤔茶類選擇有冷泡茶同正常茶種 叫咗杯玫瑰烏龍 $9/茶位 另外再收每位茶位$15當係加一 呢個服務嚟講抵

🤔單睇價錢顯貴 不過有喺呢頭食開飯嘅街坊朋友都應該知 附近全都係呢個價 對比下其實算係正常價錢🙊

😨除咗環境有點偏遠難揾外 性價比雖然低但由於食物好食 又唔會有唔再嚟嘅感覺🧐