2020-04-10
好幾年前來食,一直都好想再來,估唔到餐廳依然坐無虛席,好受歡迎,問了店員今日時令魚係咩?他介紹可試伊佐木魚$480,於是叫了刺身同炸魚頭,刺身切得好薄,通透,師傅刀功利害,魚味清新帶點魚的鮮味,點埋酸汁,令魚味提升。之後點了幾款時令海鮮,叫了時令活蠔濱燒$136有2隻,嘩!隻活生蠔超大隻,像拳頭般大,好滑,蠔的礦物味道濃郁,活鮑魚濱燒$196有2 隻,好名貴,店員介紹可蘸醬汁,分別有三款,海鮮甜醬,柚子胡椒,七味味噌醬,鮑魚燒完都好大隻,肉質彈牙,好鮮甜,到品嚐我的至愛之一北海道鱈場蟹腳濱燒$196,蟹腳好肥美,肉又多,成條蟹棒,店員燒到緊緊熟,又用濱燒又用火槍燒至剛好,令肉質保留鮮味,又甜又有肉汁。另一至愛北海道帆立貝$276有2 隻,店員好用心燒,介紹用兩種烹調方式去燒,分別是清酒同牛油燒,珍寶級數,肉質彈牙,清酒加埋帆立貝帶子鮮甜味,成個當湯飲,非常好味。牛油味帆立貝向來都係絕配,香噴噴。冇諗過日本菜也可一味兩食,炸伊佐木魚魚頭同魚骨,超好食,魚鮫位都有小小魚肉,鰭同骨都炸得非常酥脆,好香口,好似食緊魚皮咁,食到停唔到口,餸杯酒一流。叫了杯柚子梅酒$65,好清甜,有陣陣酒醇香味。
之後點了幾款時令海鮮,
牛油味帆立貝向來都係絕配,香噴噴。
叫了杯柚子梅酒$65,好清甜,有陣陣酒醇香味。
最後叫了蕃薯雪糕$68,同蜜桃雪葩$68,雪葩好冰涼可中和食左濱燒啲火喉,又解渴。