2024-03-19
今晚同朋友促膝詳談,喺中環大館附近搵咗間有情調嘅露台意大利餐廳。餐廳室內室外都有座位。因為我有少少作感冒,所以揀咗坐室內。但其實餐廳無論室外室內都好有情調。燈光昏暗,播住抒情英文流行曲。我哋叫咗一個四個course嘅dinner set($498),加咗個insalata di pollo($158),紅莓汁($48)同埋ginger beer($45).Insalata di pollo: 香草雞胸沙律。雞胸有四大片,優質蛋白質,適合減肥人士,而且雞胸亦唔鞋。沙律菜新鮮爽脆,配搭香醋一齊食,感覺清新。Antipasri- Polpetoni: 安格斯牛製成嘅肉丸,唔多油脂,牛味濃。配搭開胃嘅蕃茄醬汁,好夾。Pizza - Tonno: 餡料係吞拿魚碎,茄醬,蕃茄同芝士。佢呢度嘅Pizza係自家手工制嘅,所以佢個包煙靭好食。但朋友唔係好食吞拿魚,所以呢個Pizza大部份都係我食晒。Carne - punta d’anca: 呢個牛扒我哋叫咗rare. 製成品嘅生熟度好啱我哋心意。牛味重。唔韌易切開。Dolci - cannolli: 呢個甜品係意大利甜品代表之一。佢係喺卷餅入邊加入奶油
Dolci - cannolli: 呢個甜品係意大利甜品代表之一。佢係喺卷餅入邊加入奶油及果粒。呢個甜品比較甜,喜歡甜食嘅朋友會大愛。
#abbraccio #香港探店 #中環西餐廳 #香港美食 #香港西餐廳 #西餐廳 #中環美食 #中環探店 #香港必食餐廳