Abbraccio

中環上樓餐廳,永遠都卧虎藏龍,今日介紹一間環境靚,食物份量滿足,精美又好吃的意大利餐廳,尤其必試自家製薄餅,手工即叫即做!🏠餐廳: #Abbraccio (中環)📍地址: 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈5樓Dinner Set 3 courses $398 !價錢對比質素真係性價比高,尤其是食到咁高質意大利菜。前菜Polpetioni意大利肉丸,充滿蕃茄醬汁、碎粒,每口肉丸都做用安格斯牛肉,肉味牛香非常香濃,又帶有彈性!Insalata di Pollo意大利沙律菜配搭雞胸、蕃茄、芝士、洋葱等等食材調味,攪拌一同食非常健康又美味!主食Margherita DOP芝士非常濃郁Pizza,人手即叫即製,廚窗看到廚師搓粉打餅再焗,真係非常新鮮吸引!Salmone e Panna醬汁滿滿又邪惡三文魚意粉,再慢慢滲透白酒香溢,用料十足。甜品Tiramisu Classico經典Tiramisu咖啡味出眾,非常Creamy質感!Cannolli一種意大利地區獨有甜品,香港好少會食到,外脆煎餅包餡濃郁香甜奶油,口感甜蜜香濃。整體食物質素都非常高質,而且仲有一個打卡平台對著大館、半山景色,感覺真係

🏠餐廳: #Abbraccio (中環)
📍地址: 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈5樓

前菜

Polpetioni

Insalata di Pollo

主食

Margherita DOP

Salmone e Panna
醬汁滿滿又邪惡三文魚意粉,再慢慢滲透白酒香溢,用料十足。

甜品

Tiramisu Classico
經典Tiramisu咖啡味出眾,非常Creamy質感!

Cannolli

整體食物質素都非常高質,而且仲有一個打卡平台對著大館、半山景色,感覺真係一個好舒服好適合傾計好地方。

2024-05-12 1186 浏览
位於中華雲咸街的意大利餐廳「Abbraccio」,一走進餐廳意大利的感覺立即湧現,裝潢就是歐陸式設計,設有戶外座位,望住大館嘅街景,仲有樂手在表演,感覺悠閒,一邊傾計、一邊飲酒和品嚐意大利正宗美食,非常悠然自得!這裏主打拿坡里傳統的手工薄餅,全部薄餅即叫即做,餅邊香脆有炭香,中心則軟熟可口,讓人饞涎欲滴,除此之外更有多款手工意大利粉、意式甜品、多款美酒…..🐮▪️Polpetoni $198House-made Angus Beef meatballs, Italian tomato sauce, Parmesan cheese傳統意式肉丸,用自家製安格斯牛肉肉丸加入意大利番茄醬、巴馬臣芝士及各種香料,牛味特濃而且相當Juicy🍕 ▪️Gamberi $218 Mozzarella di bufala Campana DOP, Prawns, Artisan Tomato Sauce, Burrata餅底美味得完全沒有任何可以挑剔嘅地方,餅邊香脆有炭香,中心則濕潤軟熟可口,傳統拿坡里薄餅的美味,餡料鋪滿了手工番茄醬、水牛馬蘇里拉芝士、大蝦、布拉塔芝士、橄欖油,沒有太多的調味料,就是食到食材

🐮▪️Polpetoni $198

🍕 ▪️Gamberi $218
餅底美味得完全沒有任何可以挑剔嘅地方,餅邊香脆有炭香,中心則濕潤軟熟可口,傳統拿坡里薄餅的美味,餡料鋪滿了手工番茄醬、水牛馬蘇里拉芝士、大蝦、布拉塔芝士、橄欖油,沒有太多的調味料,就是食到食材鮮味

🍝▪️Frutti di Mare $218
Spaghetti, Seafood medley, White Wine, chili flakes
用白酒和橄欖油炒香的意大利粉,口感煙韌彈牙,味道清新,配上多種海鮮,青口、大蜆、魷魚、大蝦、帶子,材料新鮮可口,令意粉增添海鮮的鮮味

🇮🇹▪️Tiramisu Classico $118
經典的tiramisu,面層鋪上大量可可粉,口感綿滑濕潤,濃濃的忌廉芝士和咖啡洒香,非常正宗意大利口味,最原始的風味

🍨▪️Affogato $88
Ice cream, espresso
源自意大利,原料為放在杯底的意式雪糕,淋上一小杯剛煮好的濃縮咖啡(Espresso),讓濃咖啡倒入後不會立即融化雪糕,可以品嚐到其冰火交融,苦甜平衡既味道

🥂▪️Rendez Vous, Sauvignon Blanc AOP,
France $ 88
食pizza和海鮮意粉嘅最佳拍檔飲品,就是我們最愛的白酒,充滿果香酸度高,容易入口,而且夠冰凍非常適合炎炎夏日

• Caffè Affogato
  • Gamberi
2024-04-22 596 浏览
呢間係🚇中環勁chill,主打手工🍕pizza嘅意大利🇮🇹酒吧餐廳🍴室內🍽️用餐區全部係大🛋️梳化位,舒適闊落🥰,不過最正嘅都係佢哋個露台可以望住大館歷史建築🏛️嘅靚景!露台戶外用餐🍴區好大,夜晚望住大館🏛️嘅歷史建築群,景致👍一流氣氛浪漫。佢哋逢🗓️星期四、五同埋六🌃夜晚仲有 live music 🎙️表演添。Piedmontese Carne Cruda $228 🇺🇲安格斯牛肉🐂他他入面有🤏少少柑橘香同埋松子仁,配埋🧀Parmigiano芝士脆皮同埋餅皮🫓一齊食十分芝味。Salmone e Panna $218 煙燻🐟三文魚通粉用咗🥂白酒同埋白蘭地🥃去煮嘅白汁製作🤤而成,味道香濃層次豐富👍好好味。Tonno $208 手工製作嘅傳統🇫🇷意式薄餅即叫即製🍕夠曬新鮮,吞拿魚🐟味十分香濃而且入面充滿🧀芝士,加上蕃茄🍅同埋洋蔥🧅嘅香味,十分之啱我😋口味!

Friday night想搵間餐廳坐低慢慢食,同朋友傾吓偈,chill吓relax吓,上網就搵到呢間充滿浪漫情調又有靚景欣賞嘅意大利餐廳🇮🇹 Abbraccio✨Dinner set可於A la Carte menu任揀開胃小食/前菜➕Pizza/意粉➕甜品,一個價錢有齊三款選擇,好抵食👍🏻👍🏻🔹CapreseCherry Tomatoes, Buffala mozzarella, basil大大球新鮮Buffala mozzarella,口感細膩,散發淡淡乳香,佐以橄欖油、羅勒葉,簡單味美、甘甜又輕香,每啖都好fresh!伴碟仲有香甜爆汁車厘茄🍅🔹 TonnoMozzarella di buffala Campana DOP, Artisan Tomato sauce, tuna, onion, fresh oregano薄餅餅底鬆軟可口,批邊鬆脆帶有炭香~鋪滿大量綿密吞拿魚、蕃茄、香草、洋蔥等,口感豐富🍕🔹Tiramisu ClassicoMascarpone, Cacao, Savoiardi, espresso 香甜幼滑嘅Tiramisu 層次分明,咖啡味及酒味相當平衡,加入香

🔹Caprese

🔹 Tonno

🔹Tiramisu Classico

香甜幼滑嘅Tiramisu 層次分明,咖啡味及酒味相當平衡,加入香甜味突出嘅Mascarpone cheese,啖啖醇厚綿密😋

🔹Bolognese
Spaguetti, Slow-cooked beef ragu, Grana Padano

另外單點咗個Bolognese,意粉煮得岩岩好,口感彈牙滑溜,好al dente~牛肉經慢煮後特別軟滑juicy,再加入Grana Padano就更滋味🍝

Abbraccio✨
📍中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈5樓
2024-03-18
2024-03-15 1783 浏览
行完PQM,行完大館,行過來方便。此意大利餐廳浪漫醉人之處,有露台可欣賞大館美景。室內用餐對住金光璨爛的酒櫃,不難營造浪漫感覺。美食方面如果想食埋甜品的話,3-Course Dinner Set 比散叫較合適,再加個main份量就剛剛好,人均消費最低要$350的,味道方面正常發揮,主要食環境~3-Course Dinner Set $398 (1 Antipasti or Insalate + 1 Pizza or Pasta + 1 Dolci)(即係頭盤/沙律 + 披薩/意粉 + 甜品)Antipasti: Piovra +$58薄切八爪魚口感軟腍,配火箭菜和巴馬臣芝士,淋上檸檬柑橘醬汁,酸酸地幾開胃。Margherita DOP Pizza7吋薄餅以蕃茄醬底加上厚厚的Mozzarella水牛芝士,有拉絲效果,非常美味,素食者之選。Tiramisu Classico以杯裝呈上,層次分明,面層Mascarpone芝士軟滑細膩,口感creamy,手指餅濕潤有咖啡酒香,以此甜品作結甚為滿足。Sugo all'Arrabiata $188同樣以蕃茄醬煮的長通粉,加點白酒少許黑椒粉,酸辣美味
行完PQM,行完大館,行過來方便。

此意大利餐廳浪漫醉人之處,有露台可欣賞大館美景。

室內用餐對住金光璨爛的酒櫃,不難營造浪漫感覺。

3-Course Dinner Set $398
(即係頭盤/沙律 + 披薩/意粉 + 甜品)

Antipasti: Piovra +$58
Antipasti: Piovra

Sugo all'Arrabiata $188
同樣以蕃茄醬煮的長通粉,加點白酒少許黑椒粉,酸辣美味微微酒香,味道唔錯。
Sugo all'Arrabiata
2024-03-10
Antipasti: Piovra
Sugo all'Arrabiata
📍 Abbraccio (中環)中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈5樓Abbraccio 食過一次佢個環境坐得人很舒服,無論係室外定室內有好chill嘅感覺。而且食物質素高,同朋友慶祝生日仲可以寫字係甜品,冇得頂!!!!!👉 四道菜午餐+飲品(餐湯+沙律+披薩 或 意大利麵+甜品+飲品)💰228😋😋😋😋.8/5💙Zuppa del Giorno 係好濃既蕃茄湯!酸酸甜甜好開胃!💙Insalatina 沙律內有番茄🍅,紅洋蔥,蘿蔔,好fresh 💕💕💙Gamberi (+$28)呢款pizza 有超彈牙既鮮蝦,加上手工番茄醬的,水牛芝士和布拉塔芝士🧀,成個pizza都充滿令芝士香味,而且pizza 餅底好有咬口成個配搭好正。😆💙Pollo e Funghi呢個長通粉入面有雞肉絲、鲜奶油、白酒、新鲜百里,每條長通粉都有好濃郁既芝士🧀香味卻不油膩,加上嫩口雞肉絲真係令人食唔停!好好食!💙Mini Tiramisu (+$20)朋友生日🎂餐廳仲準備左係甜品上寫字,拎岀嚟既時候餐廳職員仲一齊唱歌,朋友都好開心💕💕💙Caffe Affogato (雪糕配特濃咖啡)Caffe Affogato係將特
📍 Abbraccio (中環)

👉 四道菜午餐+飲品
(餐湯+沙律+披薩 或 意大利麵+甜品+飲品)
💰228
😋😋😋😋.8/5
💙Zuppa del Giorno
係好濃既蕃茄湯!酸酸甜甜好開胃!

💙Insalatina
沙律內有番茄🍅,紅洋蔥,蘿蔔,好fresh 💕💕

💙Gamberi (+$28)

💙Pollo e Funghi

💙Mini Tiramisu (+$20)

💙Caffe Affogato (雪糕配特濃咖啡)
Caffe Affogato係將特濃咖啡與雪糕融化在熱辣辣既濃縮咖啡☕️香甜既雪糕加上無甜既咖啡完美溶合😺

💙soft drink/ iced tea/coffee
飲品自行配搭❤️

回頭: yesyesyes,環境一定係滿分!配撘埋好食既食物同友善既員工一定會come back 💕
📍 Abbraccio (中環)中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈5樓Abbraccio 的主打菜品主要圍繞經典意大利料理,包括精心製作的手工麵點、各式熱情芳香的披薩、濃郁醇厚的主菜以及應季新鮮的前菜沙拉。餐廳的設計風格簡約優雅,融合了現代歐陸元素和意大利鄉村田園韻味,營造出溫馨舒適的用餐環境👉 四道菜午餐+飲品(餐湯+沙律+披薩 或 意大利麵+甜品+飲品)💰228😋😋😋😋.8/5🟡Zuppa del Giorno (當日選湯)今日的蕃茄餐湯細緻醇厚,濃郁的湯底完美融合了時令食材的鮮甜,為用餐者帶來溫暖柔和的感受🟡Insalatina (什葉沙律、番茄、紅洋蔥、西瓜蘿蔔)這份清新的什葉沙律融匯了番茄、紅洋蔥和西瓜蘿蔔等多種食材,口感清脆爽口,搭配適量的調味料,為整餐增添了幾分清新活潑的氣息🟢Nduja di Manzo (自家製牛肉、手工番茄醬、度大利水牛芝士、布拉塔芝士、新鮮番茜)(+$28)這道Nduja di Manzo pizza集義式經典與創新於一身。自家製的辣味牛肉香腸與手工番茄醬的完美融合,再加上度大利水牛芝士和布拉塔奶酪的細膩濃郁,令整道菜口感層次豐富,既有熱情奔放的辣
📍 Abbraccio (中環)

👉 四道菜午餐+飲品
(餐湯+沙律+披薩 或 意大利麵+甜品+飲品)
💰228
😋😋😋😋.8/5
🟡Zuppa del Giorno (當日選湯)

這道Nduja di Manzo pizza集義式經典與創新於一身。自家製的辣味牛肉香腸與手工番茄醬的完美融合,再加上度大利水牛芝士和布拉塔奶酪的細膩濃郁,令整道菜口感層次豐富,既有熱情奔放的辣味,又兼具醇厚綿密的奶香。新鮮的番茜點綴其上,為這道主菜增添了更多的清新感。無疑是主角菜品中的佼佼
🟢Pesto Genovese (蔗大利麵、熱那亞香草醬)
這道熱那亞式香草醬意大利麵融合了地中海風情,醬汁濃郁卻不油膩,完美包裹住細長的麵條,口感綿密滑順。不同於一般的奶油或肉醬意面,這款特色醬料更能突出意大利料理的地道風味,讓用餐者沉浸在濃郁的香草香氣之中

🟣Mini Tiramisu (馬斯卡彭芝士、可可、濃縮咖啡)(+$20)
迷你提拉米蘇將經典義式甜點發揮到了極致。綿密的馬斯卡彭奶油與濃郁的可可粉及濃縮咖啡完美結合,味道濃郁香醇,讓人回味無窮。作為一道清新爽口的餐後甜點,無疑是此套餐的完美點綴,生日更可於甜品上寫字,非常貼心❤️
🟣Caffe Affogato (雪糕配特濃咖啡)
Caffe Affogato是一道義式經典甜品,將濃郁醇厚的特濃咖啡與香醇冰淇淋巧妙融合。冰涼的冰淇淋融化在熱騰騰的濃縮咖啡中,交織出夢幻般的混合風味,既能清新提神,又能滿足甜蜜欲望。無疑是一道令人愉悅的餐後甜點

🟡soft drink/ iced tea/coffee

回頭: yesyesyes,整體來看,這一系列菜品充分展現了地中海飲食文化的精華,無論是開胃前菜、經典主菜,還是甜品飲品,都令人難忘。相信都能以舒適愉悅的用餐體驗,感受到正宗的義式風情❤️❤️🙌🏻🙌🏻🙌🏻
2024-07-16 0 浏览
成日見人哋影出大館個景好靚,今次終於去咗食😝餐廳室內好有氣氛好啱打卡,仲有得睇師傅即場整pizza🍕如果坐室外嘅話就係望大館嘅景色,室內室外都好啱打卡!你都冇理由唔叫佢Pizza! 呢個Al Pesto,餅皮非常柔軟,配上香蒜醬同水牛芝士,食落一啲都唔會覺溜,仲有火箭菜獨有嘅香味,成件事好昇華😋食到唔停口!牛排就嗌咗Punta d’Anca 5成熟,肉質軟腍,識落韌仲好有牛味。呢個Tiramisu真係正!口感滑溜,咖啡味夠晒香,啖啖都係幸福感🤍🤍仲有個加分位係佢哋有live brand! 星期六日限定!!

🔈🔉🔊💿站在大“館”前 細心看看 我的路📀📀再下個車站 到“屋企” 當然最好💿🔊🔉🔈中環係一個新舊交融、中西薈萃嘅好地方,穿過IFC 幾條馬路同幾條signature樓梯就會見到好多充滿住香港特色嘅建築,貴為現今嘅一所古蹟mix藝術館,原來佢曾係香港結合執法、司法及懲教嘅重地,所以吸引到好多人慕名而來打卡。我都唔例外,上網search 左原來有間意大利菜餐廳可以自己選擇坐係室外定室內甘眺望大館。邊俯瞰中環嘅夜景,邊歎住美食都幾chill,仲好有情調,氣氛一流。今次叫左一set 4 courses $498  (1 份頭盤或 沙律 + 1 份披薩或意大利麵 + 1 份牛排或海鮮+ 1 份甜品)再 加多個甜品,包括:📌ANTIPASTI 頭盤Piovra意式薄切八爪魚冷盤 價值$228 (依家 Dinner Set另加 $58)主角薄切八爪魚,配上火箭菜、檸檬、帕爾馬芝士、蘿蔔、松子、橘子汁,好開胃,夏天甘熱一食呢個冷盤即刻透心涼,將胃口打開😋👅📌PIZZE 披薩Margherita DOP 瑪格麗特 價值$198意大利水牛芝士、手工番茄醬、羅勒餐廳源用意大利原產地Mozzarella芝士
🔈🔉🔊💿站在大“館”前 細心看看 我的路📀
📀再下個車站 到“屋企” 當然最好💿🔊🔉🔈

📌ANTIPASTI 頭盤

📌PIZZE 披薩
Margherita DOP 瑪格麗特 價值$198
意大利水牛芝士、手工番茄醬、羅勒
餐廳源用意大利原產地Mozzarella芝士🧀去整嘅呢個瑪格麗特Pizza🍕,獲得意大利DOP認證嘅。我都仲可以係玻璃櫥窗見到廚師由頭到尾嘅整pizza表演,即叫即搓即整即烤,熱辣辣嘅芝士拉絲,係芝士控無法抗拒嘅😈

📌 Carré di Agnello 烤羊排 價值$358
2 件烤羊排以番薯泥、雜香草料、檸檬片墊底,仲可以揀幾多成熟,一上枱一啲都唔騷,肉質嫩滑多汁,羊肉味香濃而不帶騷味,廚師處理得剛剛好,唔韌仲好有彈性,推薦!

DOLCI 甜品
📌Tiramisu Classico 經典提拉米蘇 價值$118
 馬斯卡彭芝士、可可、手指餅乾、濃縮咖啡
必試正宗意大利口味嘅Tiramisu,最原始風味就係呢種面層鋪上大量可可粉,以淡淡忌廉芝士同濃縮咖啡製造出層次分明,口感絲滑濕潤嘅感覺,甜品控大愛🩷

📌Affogato 阿法其朵 $88
雪糕配特濃咖啡
店員會問我哋想自己定佢幫我哋係一個杯底裝左意式雪糕🍨上淋上一杯剛煮好嘅Espresso,要掌握呢一個完美打卡timing梗係要自己嚟啦,雖然好論盡甘倒瀉咗啲😂😂😂但係我就可以依自己嘅節奏品嚐到嗰個冰火冷熱嘅雙重🧊🔥感覺,咖啡愛好嘅你必試☕

如果食得曬嘅話4 courses $498係最抵嘅,因為淨係一份烤羊排都價值$358,數口至精嘅你⚖️,一定識揀😏😏😏

💸連加一$708

📍Abbraccio

#大館
#中環
#意大利菜
#手工pizza
#情調餐廳

朋友👩🏻‍🎨想食高質素意大利菜🇮🇹咁我諗一諗就帶咗朋友👩🏻‍🎨嚟呢間樓上意大利🇮🇹餐廳🍽️開餐🤣INSALATE 沙律 $158 Insalata di Pollo 雞肉沙律材料有呢啲:Mix garden leaves, chicken breast, Tomato, Grana Padano 24 months, onion in mild spices, balsamic vinegar crema 😋;雞胸肉都竟然可以做到好軟熟又有雞味真係難得👍,田園雜菜新鮮好食😋,撈埋24個月 Grana Padano 格拉納帕達諾芝士🧀同 意大利🇮🇹 balsamic vinegar,清新好味😋又叫咗一個 $498 嘅 4-Course Dinner Set ~ 1 Antipasti or Insalate + 1 Pizza or Pasta + 1 Carne or Di Mare + 1 Dolci,即係 自己揀 1個頭盤/沙律+1個披薩/意粉+1個牛肉/海鮮+1個甜品😋ANTIPASTI 頭盤Vitello Tonnato 吞拿魚醬牛仔肉材料有 veal, tuna sauce,
INSALATE 沙律
$158 Insalata di Pollo 雞肉沙律
ANTIPASTI 頭盤
Vitello Tonnato 吞拿魚醬牛仔肉
材料有 veal, tuna sauce, capers, Parmigiano Reggiano 24M shaves;小牛肉淡粉紅色,肉質幾柔軟;特別嘅應該係個醬汁,係打到溶咗嘅吞拿魚,又滑又有吞拿魚味😋;Parmigiano Reggiano不嬲我都鍾意食,呢個24個月嘅 味道夠濃郁😋
PIZZE 披薩
CLASSICHE (Artisan tomato sauce base)經典披薩系列(手工蕃茄醬)
Tonno 吞拿魚
有Mozzarella di bufala Campana DOP, Artisan Tomato sauce, tuna, onion, fresh oregano 😋;個 dough 真係做得好,外邊脆脆哋裏邊少少煙靭,絕對係高質素高技巧嘅 pizza dough 😋;蕃茄醬充滿 umami 😋;mozzarella di buffala Campana DOP 應該係意大利🇮🇹水牛芝士🧀,好香濃(DOP 全寫係 “Denominazione di Origine Protetta”, 即係 Protected Designation of Origin,通常係指保證由意大利🇮🇹某地區出產)😋;呢個係好高質素嘅 pizza 👍
DI MARE 海鮮
Pesci e Giambotta 烤比目魚紅燒蔬菜
比目魚柳燒得好滑 😋;旁邊嘅 Braised Vegetables 亦都好好味🤣
DOLCI 甜品
Tiramisu Classico 經典提拉米蘇
材料包括 Mascarpone, Cacao, Savoiardi, Espresso🤩;大大杯,唔係好甜,十分creamy,頗為厚身,食得好飽兼好開心🤣
餐廳除咗室內仲有室外部份,室內同室外其實都可以望到大館😁