2K
系网上搜寻海景、浪漫餐厅,最后决定黎依度一试,当然一早已订左枱啦 ﹗之前打电话订枱时,唔记得要求 window seat ﹗心里一直耿耿于怀,会唔会编到坐埋角落呢?非常担心 ﹗上到餐厅,女侍应热情地带路,幸运地安排坐正白色钢琴旁,仲系大开边落地玻璃添 ﹗多谢多谢。朋友仔迟到差不多 60 分钟,心里真系起左火,好采系咁靓又浪漫既环境下,不消几分钟已 back to normal ﹗先坐低歇一歇,饮啖法国有气矿泉水回回气,再慢慢研究吓个 menu。坐无耐就有位伯伯出黎演奏钢琴,还可以啦 ﹗有流行曲又有古典乐章。如果我识得弹到就好喇,一定要学识去,了左件童年梦想先得 ﹗朋友仔起初话坐系钢琴边怕太嘈,但依家又好受乐㖞,不过在场食客大多都无理会谁在弹奏、弹什么呢 ﹗个 set dinner 似乎唔多啱口味,有点闷而普通,较大路但经济,麻麻地。第一次黎试,我都系决定 order 依度既招牌菜喇 ﹗因我一早已上网做足功课,哈哈 ﹗今晚餐饭朋友仔全部交由我发板,一定无问题,放心啦 ﹗第一次黎帮衬,亦系第一次同依位朋友仔食饭。面包篮,食头盘前先黎个篮先。两款面包两款薄脆,面包新鲜而麦味香浓,外面咽靭而里面软棉,配上牛油更加好味 ﹗虽然系冻食,但一啲都唔差架。我地两个已尽力去忍口,怕食得太多面包太饱左点算呢 ﹗因为好食啰。韩国生蚝 Osole、法国白珍珠 white pearl、法国生蚝 ﹗顺时针由左到右面、由淡到浓食,基本啦 ﹗我一心想黎食蚝皇 Belon 架 ﹗每只 HKD125 ﹗不幸地已经卖晒,好可怜啊 ﹗好怀念佢既金属味同 after taste 感觉,无得弹 ﹗如果有机会再黎,真系要问定有咩蚝喇 ﹗经理介绍另一只新到品种,不在 menu 上既荷兰蚝,但刚刚又 sold out,系咪咁对我呀?﹗唯有转法国白珍珠啦。韩国生蚝,见 open rice 有位食家称只有依度 Ambrosia 先有得食,但我早系上年已经系大埔某西餐厅品尝过喇 ﹗韩国生蚝十分肥美而 creamy,鲜甜而蚝味浓郁,再加上清淡既海水味,好好味 ﹗朋友仔都大赞 ﹗比我系大埔食既更鲜更肥美,味道更浓,更加好食 ﹗法国白珍珠,依旧 creamy 而味浓。另一只新到法国生蚝未上 menu 的,最浓郁既海水味而带出蚝既鲜味,爽口中带点点嫩滑 ﹗全部都非常满意,果然系有名既蚝吧 ﹗推介 ﹗有 3 款助料配生蚝,除左鲜柠外,其余两样都无试到添,挂住食啦 ﹗哈哈 ﹗食生蚝既时候,侍应还帮我地配左杯白酒,味道都好夹,Good ﹗前言讲得实在太多,系时候到汤、主菜同甜品喇 ﹗慢食十分舒服,享受每一分钟、每一道菜,真系可以感受到食环境、食气氛、食情调系点架 ﹗蟹肉龙虾汤,我最钟意饮龙虾汤,机乎必叫 ﹗不二之选。清香浓郁既龙味道,夹杂住淡淡蟹肉既鲜味。如果质感可以再做滑一点就更好,味道无得弹。温度刚好烫咀系最好饮既,转眼已被我全部吞晒喇 ﹗好味好味 ﹗法国牛肉牛骨髓清汤,完完全全系牛肉既精华所在,牛味特浓但味道清彻鲜明,有著一贯法国牛肉汤既风格。炭烧加拿大猪架配红加伦子汁,等左咁耐 ﹗主角终于出场喇 ﹗招牌菜一定要试 ﹗经理哥哥建议 7 成熟会最好,我当然赞成啦。一放上枱已经闻到炭烧猪肉香味,即时食指大动 ﹗份量十足,用刀缓缓切下,质感软棉,咬落嫩滑无比,肉汁激射。猪肉味道浓郁而且充满口腔,感觉非常满足 ﹗好好味呢 ﹗还有蜜桃垫底,配猪架肉同吃,一甜一咸,味道更加特出 ﹗食完好有 encore 既冲动 ﹗食多块都唔会腻呀 ﹗波士顿龙虾扁意粉,真系好食到不得了既招牌菜呢 ﹗大赞 ﹗朋友仔都已好饱,但因为太好食,点都要全部食晒去先得停得口呀 ﹗龙虾肉质地超弹又鲜甜带海水味道,肉汁丰富又够湿润 ﹗扁意粉煮得咽靭滑溜,用龙虾油炒过,充满虾虾既香味,唔价觉得油腻,味道非常浓郁细致,好正呀 ﹗两大主要招牌菜,炭烧加拿大猪架配红加伦子汁及波士顿龙虾扁意粉。美酒、佳肴、海境、钢琴、浪漫、舒服 ﹗非常满足 ﹗好开心既一次晚饭。可能今日系闲日,而且复活节长期假将近,食客不多,环境更加宁静舒服,侍应们有更多时间照𫖶客人。食得好包好满足,但咁正既晚饭必须用个甜品作终结 ﹗虽然我一向唔食甜,但系特别条件下就例外。如果每人 order 一款又怕食唔晒,决定一份两个人食啦。好多款甜品呀,花多眼乱呢,当然都系 order 啲较罕见架啦。决定左甜品,跟住叫埋杯野饮就 perfect 喇 ﹗朋友仔饱到饮都饮唔落,咁由我 order 个 花茶一齐饮啦 ﹗传统法式焗蛋白配呍喱嗱汁及焦糖榛子,一时睇错左,我以为系法式焦糖炖蛋呀 ﹗无紧要,试新野仲好。传统法式焗蛋白配呍喱嗱汁及焦糖榛子,随个人喜好散上朱古力碎,食得喇 ﹗有一片薄薄既金箔放系蛋白上作点缀,本身金箔无味道的呢,装饰为主。焗蛋白既感觉有点似食疏乎里,食左都好食无食既感觉啰,哈哈 ﹗入口即溶,好滑溜,味道主要来至呍喱嗱汁,要将蛋白、呍喱嗱汁及焦糖榛子同吃,味道就刚刚好喇 ﹗都值得推介。雪白神话花茶,系 menu 度见到个名咁劲,即刻叫黎试试 ﹗朋友仔仲有大半杯红酒未饮,所以只系试左一口花茶。味道清香,质感似姜茶,饮完感到提神、消滞㖞。舒舒服服,开心又满足既晚饭 ﹗开心既时间特别快过,又系时候讲 bye bye ﹗唔知下次再见系几多年后喇,take care ﹗

面包篮
3 款助料配生蚝