2018-02-21 1882 浏览
好食嘅食物,唔難食到。但有heart嘅廚師,就未必經常能夠遇得到。情人節我地揀左觀塘一間樓上私房菜,呢間餐廳嘅主廚好有心思,將情人節set dinner嘅幾道菜串連成一個故事,每道菜無論係味道抑或是用料都好有驚喜。1. 地獄獨個子這道菜用帶子嘅音比喻獨個子(未拍拖之前獨自一人),煎帶子配啤梨蓉,味道異常的夾,中間伴菜有西芹、果仁粒同蘋果粒,以蜜糖拌勻,味道清新。2. 情迷熱戀第一次試用熱情果做嘅沙律,熱情果果肉酸酸的,味道自然,正好可代替沙律醋。沙律菜加有鹽及黑胡椒,連埋熱情果肉,再配上巴馬火腿一齊食,特別醒胃。3. 重拾窩心蕃茄忌廉湯,蕃茄唔會打得太爛,每啖湯都有甜甜地嘅蕃茄蓉,口感豐富。4. 愛心小禮包就好似情人送嘅小禮物一樣,小巧可愛,亦係我比較喜歡嘅其中一道菜之一。每隻小雲吞內包有鮮蝦同cream cheese,香蝦味混著cream cheese,因為有清清地嘅雜菜湯,所以一連食五隻雲吞都唔覺得膩。5. 猶如初見以士多啤梨雪葩加入甜甜地嘅ginger ale來清清味蕾,確係有refresh嘅效果。6. 脆嫩「魚」18、情場好「duck」意呢兩款主菜扭轉左我唔鐘意食三文魚扒同鴨胸

1. 地獄獨個子

愛心小禮包

5. 猶如初見
猶如初見

6. 脆嫩「魚」18、情場好「duck」意
呢兩款主菜扭轉左我唔鐘意食三文魚扒同鴨胸嘅睇法,尤其係前者,我真係好討厭食三文魚扒,因為大部份嘅三文魚扒都好乾。要令呢塊挪威三文魚扒同「脆嫩」呢兩個字扯上關係,主廚應記一功!魚皮煎得香脆如薯片,魚扒能夠將肉汁鎖住,並沒有煎到全熟所以肉質十分嫩滑。我敢講呢塊絕對係我食過最好食嘅三文魚扒!
脆嫩「魚」18

鴨胸又係好嫩,嫩到我懷疑係食緊脾肉,鴨胸上面灑上海鹽,中間夾着少少薰衣草嘅味道,以剁碎咗嘅大蔥混入芥辣成為醬汁,提升咗鴨胸嘅肉味。
情場好「duck」意

最後一道菜式「甜入心」,牛奶朱古力片上放上士多啤梨雪糕、藍莓同士多啤梨,再淋上燒著嘅烈酒造成火焰效果。
甜入心

呢餐食得好開心,最難得嘅係主廚會走出嚟同每一台食客傾計,問佢哋對菜式嘅意見。我最欣賞嘅係,當我問佢某啲菜式點煮嘅時候,佢完全唔會吝嗇,好耐心地講解。呢度每一道菜都非常之出色,我會再嚟幫襯架!
2018-02-14
庆祝纪念