2017-10-25
今日同老公去旺角朗豪坊睇戲,我哋決定食咗飯先再去睇戲,老公想食西餐同嘆白酒,我記得Amour Corner可以滿足老公既要求,早一星期前我巳訂定位,晚上六時我倆到埗Amour Corner。一進餐廳,是昏暗既燈光,紅色的梳化,配合枱上既小小爉燭,充滿浪漫既氣氛。看完餐牌,我倆揀選了尊貴二人晚餐($468) : 先來餐前飲料,一杯白酒,老公覺得酒質香濃,配上濃郁主菜,好夾。我不沾酒的,改了飲mocktail ~ 紅莓味, 顏色鮮豔 ,酸酸甜甜,好適合女士喝。頭盤我倆要了香煎帶子配檸檬油醋汁+迷你德國腸拼盤+青蘋果鵝肝多士, 帶子肥大肉厚,鮮甜美味; 兩種德國腸各有特色,外脆內軟,一口咬下,口腔充滿濃濃肉汁; 鵝肝油香軟滑,青蘋果肉質清甜, 多士香脆 ,絕對係perfect match。自選沙律揀咗蜜糖芥末汁,沙律清新,味道融合了芥末嘅微辛及蜜糖嘅香甜還帶點隱約嘅醋酸,非常提神醒胃。是日餐湯係蘑菇湯, 超多蘑菇,香濃又creamy。主菜上場 : 香煎龍脷柳配意大利香草汁,龍脷柳煎得香脆金黄,大啖大啖肉,配合酸甜香草汁,口感一流。 忌廉海蝦墨魚麵, 墨魚汁好濃好稠身,意粉軟硬度適中,海蝦爽滑
看完餐牌,我倆揀選了尊貴二人晚餐($468) :
是日餐湯係蘑菇湯, 超多蘑菇,香濃又creamy。
。
忌廉海蝦墨魚麵, 墨魚汁好濃好稠身,意粉軟硬度適中,海蝦爽滑,yummy。。
最後甜點出場~意式奶凍及雪糕,口感香滑細緻,奶味適中,食完甜品,再喝杯餐茶,感覺超滿足。