2018-02-06 161 浏览
老婆之前同朋友來食過,老婆不停推介叫我一齊再去食,店舖地方不算大,座位舒適,仲有吧枱坐,不算多,得八個位。倆小口子一來到叫左杯野飲,一杯生啤,一杯巨峰味汽酒。前菜是下圖【細芝蔴鹽醬椰菜】椰菜非常爽口,再加上芝麻醬香濃可口再加上蒜片。上圖【特製黑松露炙燒平目魚邊沙律】沙律菜配上牛油果, 再加燒過既平目魚邊入口即溶,之後再連埋黑松露一起食...真估不到咁美味。下右圖【味噌蟹甲羅燒】(配多士)混合了蟹膏和幼滑的鵪鶉蛋,在蟹蓋內烤煮,同時令蟹香四溢,配埋多士滋味無窮。上圖【香煎蒜片厚切牛舌】值得推介!!厚切牛舌,估唔到都咁好食。粒粒牛舌彈牙又厚身又不會乾,咬既時候肉汁不斷滲出,好好味。下左圖【白鱔浜燒】鰻魚經燒完之後外層香脆,肉厚發出充滿油香味,再加埋蒲燒醬汁,無得頂。【特上漁獲浜燒盛合】(二人前)珍寶大蝦   非常大隻,蝦頭仲好多膏,蝦肉夠哂彈牙。松葉蟹腳    燒得啱啱好,十分新鮮,食落有海水味。鮑魚 x 2 烤後肉質爽口彈牙,點埋柚子胡椒醬食絕配。蠔 x 2    燒得非常之好....燒到三成熟仲帶點半生熟既感覺。帆立貝 x 2   師傅好有心機地幫我們燒,師傅用左兩種方法黎煮一種牛油一

倆小口子一來到叫左杯野飲,一杯生啤,一杯巨峰味汽酒。

前菜是下圖【細芝蔴鹽醬椰菜】
椰菜非常爽口,再加上芝麻醬香濃可口再加上蒜片。

上圖【特製黑松露炙燒平目魚邊沙律】

下右圖【味噌蟹甲羅燒】(配多士)
上圖【香煎蒜片厚切牛舌】值得推介!!
下左圖【白鱔浜燒】

【特上漁獲浜燒盛合】(二人前)
珍寶大蝦   非常大隻,蝦頭仲好多膏,蝦肉夠哂彈牙。
松葉蟹腳    燒得啱啱好,十分新鮮,食落有海水味。
鮑魚 x 2 烤後肉質爽口彈牙,點埋柚子胡椒醬食絕配。
帆立貝 x 2   師傅好有心機地幫我們燒,師傅用左兩種方法黎煮一種牛油一種清酒,可以試到唔同既口味,燒完之後燒到軟透之余仲軟稔。值得一讚

另加一隻浜燒【北寄貝】
燒出來非常鮮甜...對我來說,所有貝殼類之中,北寄貝刺身食又好,燒又好...係最鮮甜

刺身盛合五款】
牡丹蝦、生吞拿魚、油甘魚、三文魚、馬糞海膽。每款魚類切得非常之厚。
{牡丹蝦} 真係好大只,好似珍寶蝦一樣,又鮮甜爽口,一啖根本食唔哂一隻蝦。
特別系生{吞拿魚},入口即融,好好味。
油甘魚同三文魚都非常之新鮮。
 {馬糞海膽} 旁邊配左脆脆既紫菜黎食,而且海膽味道好清甜。

【原條池魚刺身
刺身厚度片片一樣,好考師傅刀功!味道非常鮮甜爽口,有少許薑蓉、辣蘿白蓉加埋落酸酸醋汁裡!一齊食更加美食,而家同老婆比較喜歡池魚刺身多些。

我老婆說D道既甜品雪糕非常出色,又其事蕃薯雪糕,之後點左兩個來食:蕃薯味濃郁,好似食緊雪凍左蕃薯咁。
2018-01-30