睡饱吃吃系网店流浪甜点工作室嘅实体店,主要卖各种口味嘅巴斯克蛋糕、戚风蛋糕,仲有芋圆甜品、台式饮品。装修采用柔和嘅黄灯,怀旧木系装修,有种台南小店嘅感觉。*之前上网订过芝麻豆腐花生麻糬,第一啖感觉系好强!个人觉得比巴斯克更强。戚风蛋糕体松软、湿润,第二日食都保持到水准,红枣味相当弱。黑芝麻忌廉好浓好滑,豆腐夹心豆味香浓,有啲似奶冻。牛奶麻糬铺面,烟韧似汤圆,加大量花生粉喺表面,有种台湾味啊!巴斯克芝士蛋糕中间软心,质地浓稠顺滑,外层比较挺身,似纽约芝士蛋糕。味道上,芝士味、奶味都比较薄弱,系蛋糕嘅口味更突出。同区其实都有另一个主攻巴斯克蛋糕嘅网店/实体店,两者明显走两种唔同嘅路线。西西里岛开心果巴斯克 $68开心果味比想像中浓,有明显嘅果仁香。感觉除咗开心果,仲有少少其他果仁味。口感上有少少单调,多啲果仁碎会更丰富。星野抹茶巴斯克配草莓cream $68抹茶超级浓,浓得嚟唔会苦涩,淡淡回甘,配士多啤梨忌廉好夹。蜜树博士茶 $45每人最低消费一杯饮品,所以一定要叫,就系热水+茶包,两个字:普通。
芝麻豆腐花生麻糬

西西里岛开心果巴斯克 $68
西西里岛开心果巴斯克

星野抹茶巴斯克配草莓cream $68
抹茶超级浓,浓得嚟唔会苦涩,淡淡回甘,配士多啤梨忌廉好夹。
星野抹茶巴斯克配草莓cream

蜜树博士茶 $45