2019-05-07 819 浏览
今日朋友到港, 會入住北角城市酒店, 由於班機延誤, 遲到了.我一個人先在街上逛逛, 經過 金鶴拉麵, 正在試業中,  金鶴 名字相當搶眼, 好奇看看, 發覺鰻魚飯廣告甚吸睛.  入內找位試試.    牆上金鶴圖畫好標青,  我獨個兒選了金鶴畫下的長檯.打開餐牌,  活燒蒲燒鰻魚飯 正合我心意.   立即落單, 因為即叫即製, 店裏生劏鰻魚連蒲燒, 須時 15~20 分鐘,等待時間, 我先點 日式唐揚炸雞.  醫肚. 唐揚炸雞  (一客三塊)5 分鐘送到, 上枱熱辣辣.雞塊 冇骨, 肉質嫩滑, 炸粉香脆又不太厚,  乾身脆口, 吃了又吃  !約 20 分鐘   活燒蒲燒鰻魚飯  用餐盤送到,  鰻魚飯用盒保溫, 並有湯及小食.  小食:   芥末章魚調味好,  看出廚師制作很用心. 再嚐嚐鰻魚骨熬煮的麵豉湯 ,  真滋味 !打開盒蓋,  燒鰻魚香氣撲鼻.  鰻魚剛燒起真的好熱, 好香,   細看頂級鰻魚, 外脆內軟,  飯罝放在鰻魚下.鰻魚汁燒好入味, 肉厚又大塊, 鰻魚好肥美,  吃完一件接一件,  日本飯用日本七星米, 煮到粒粒分明軟綿綿, 一口鰻魚, 一口飯,  好滿意的一餐!
牆上金鶴圖畫好標青,  我獨個兒選了金鶴畫下的長檯.
打開餐牌,  活燒蒲燒鰻魚飯 正合我心意.
等待時間, 我先點 日式唐揚炸雞.  醫肚.
唐揚炸雞  (一客三塊)
5 分鐘送到, 上枱熱辣辣.
約 20 分鐘   活燒蒲燒鰻魚飯
用餐盤送到,  鰻魚飯用盒保溫, 並有湯及小食.
小食:   芥末章魚
調味好,  看出廚師制作很用心.
再嚐嚐鰻魚骨熬煮的麵豉湯 ,

真滋味 !

打開盒蓋,  鰻魚香氣撲鼻.  鰻魚剛燒起真的好熱, 好香,
細看頂級鰻魚, 外脆內軟,  飯罝放在鰻魚下.
鰻魚汁燒好入味, 肉厚又大塊,
鰻魚好肥美,  吃完一件接一件,
同樣有追加優惠,   叫了 抹茶軟凍  $28.   抹茶味香濃又不太甜,  yummy!
店家選用優質食材, 制作用心, 真是一間有水準食店.