2019-01-14
📍HongKong🇭🇰🍗泰式豬脾飯($48)▪️12:00左右剛開店不久已有1~2枱客,過多45min~1hr😂係full晒人咁滯,真係好多客👍好多人一坐底就叫,應該都係常光臨😮全日嘅海南雞&豬脾飯就係最具人氣😌差不多全都點名食佢~雞脾就食得多,豬就好少食🤔本身以為會好韌肉地,估唔到食落唔太韌之餘,又鹵得幾入味,又不會過鹹😋比雞肉多一份韌度嘅食感。另外豬皮好嫩滑,有點厚度,不是平時彈牙嘅口感,比較軟腍,肉塊都淋滿醬汁juicy送飯不錯🍚但最出色我覺得係墊底嘅咸菜😛鹹香爽脆和豬脾肉更成嘅對比,昇華了豬脾肉嘅味道,鹵蛋就不過不失~👳🏾♂️泰式小食拼盤($138)▪️拼盤往往係For有選擇困難症嘅朋友🙋🏻♀️🙋🏻♂️依個即叫即炸 加上超霸氣嘅勁長竹筒盛裝住🎋長到個鏡頭都Handle唔到😂點搞(?)一共有四款炸物,炸蝦餅,炸魚餅,炸素春卷,炸雞翼~當中最喜歡炸蝦餅🍤😍首先形狀是甜甜圈型的,中間有一個凹坑🤔我估想炸嘅時候可以快熟d /方便分辨。外皮好香脆,不厚👍彈牙有蝦味,不過無乜蝦肉,似蝦滑多d,蘸埋泰式辣醬更美味!然後炸素春卷也是有驚喜的,以為素就會好清淡,外皮一片片薄脆的,入口有陣咖哩香,餡是
🍗泰式豬脾飯($48)
▪️
👳🏾♂️泰式小食拼盤($138)
▪️
然後炸素春卷也是有驚喜的,以為素就會好清淡,外皮一片片薄脆的,入口有陣咖哩香,餡是粉絲蘿蔔絲香蔥等~整件很惹味。
雞翼炸得色澤金黃,是外皮有點乾,但內裡肉質鮮美多汁的,炸魚餅我覺得麻麻地😬陣味有點怪,比蝦餅濃味d,但口感無咁彈牙,魚肉但混了點泰式香料同蔥,微酸酸辣辣不腥,偏泰式風味。
欣賞這裡的炸物炸得乾身不油膩😛
🥥椰汁三色冰(跟餐+$5)
▪️
依個必飲呀!叫左少甜少冰,是甜甜的椰汁味勁解渴消膩感,重椰香之外,底嘅三色配料好好咬,有條狀粒狀,好爽脆彈牙嘅👍
🍲玉子豆腐粉絲肉碎湯
▪️
冬天飲一流😋暖胃,湯底是白胡椒少辛的辣味,有胡椒豬肚湯嘅影子!配埋粉絲,嫩滑微甜嘅玉子豆腐,大量肉碎,秀珍菇,健康又清清淡淡的味道。