2017-10-28
之前喺旺角諗唔到食咩就會去726大廈,今日都唔例外,諗起好耐冇食泰國嘢,又見到2樓咁啱有一間泰國餐廳,二話不說就上咗去。一出lift就見到嗰彿頭像,幾有特色。餐廳主要以綠色爲主,座位寬敞。我地六點半左右到,初時冇咩人,過咗七點半之後開始坐滿曬,睇嚟呢間餐廳有一定水準。食泰國菜當然要飲冬陰公,尤其是我女朋友無辣不歡,我就唔係好食得辣,但發覺泰屋嘅冬陰公唔算特別辣,入口香滑,充滿濃厚既椰香味。配料都好多,有娃娃菜,菜心,蘆筍,蕃茄,菇等等。酸味非常足夠,非常開胃!飛天炒通菜用面豉炒,夠鑊氣,惹味之餘冇馬拉盞炒通菜咁咸,。而且份量夠多,價錢卻相當合理,抵食!豬頸肉真係無得彈,肉質幼嫩,燒得非常香囗,完全無燶,入口唔會成口油,仍然保留到豬頸肉外表乾爽既質感,自製酸辣汁亦同豬頸肉好夾,差啲連汁都食曬呢嗰炭燒羊架上菜既時候仲噴哂煙,羊架好大塊,掩蓋到羶味,肉唔太肥又唔太瘦,較易咬開啲肉,加埋嗰汁又係無得輸,好惹味。食完上面四款食物都差唔多有九成飽,之後先發現仲有嗰泰式香料肉碎炒飯,但食食下發覺太好味所以最後食到曬。肉碎炒得香濃香口,令炒飯大大昇華。仲有食泰國菜當然唔少得飲支泰國出產嘅象啤啦,夠曬凍
冬陰雜菜湯
飛天炒通菜
炭燒豬頸肉
泰式炭燒羊架
泰式香料肉碎炒飯
仲有食泰國菜當然唔少得飲支泰國出產嘅象啤啦,夠曬凍!女朋友就飲青檸梳打,甜甜地,夠清涼。
象啤
青檸梳打
結帳大約$540,價錢尚算合理,地方舒適,下次必定再嚟!