2018-07-24 1688 浏览
心血來潮夜晚想食泰國菜,但最近去過幾次九龍城食泰菜,感覺質素已經大不如前。突然醒起幾個月前食過呢間泰國菜,舖仔細細但味道正宗,而且價錢唔貴,一家三口食個二人餐都夠晒飽二人餐有齊湯,兩款小食,主菜兩款,飯(可選油飯/白飯,野飲兩杯同甜品冬蔭公湯好有辣勁,而且有泰式果種獨特既酸味,中和左辣既刺激,令到成碗湯更易入口,唔係好食辣既老公都成碗隊晒泰式蝦餅&雞翼蝦餅同雞翼就稍為遜色,蝦餅太薄冇咩咬口,雞翼較乾身,但味道尚算入味青咖喱豬頸肉&海南雞青咖喱很香口,並唔似一般餐廳果隻溝出黎既即食咖喱味,香料味很濃厚,豬頸肉厚薄適中,一整塊掛滿青咖喱,入口好滿足海南雞有齊脾位同胸位,唔係出面一個海南雞飯求其俾幾件雞既質素,雞味濃,咸味適中連油飯一齊食絕對係prefect match.. 油飯大大碗,我同小朋友share一半都食唔晒,唔駛加錢轉油飯確係超值泰式炒椰菜苗呢個菜係全部野裡面最好食,炒得夠鑊氣夠油香,椰菜苗很新鮮椰汁芋頭西米糕呢個西米糕又係誠意之作,食得出粒粒芋頭,正中我呢個芋頭怪下懷埋單都係$221,又一平價抵食好味之選,不枉我老遠搭車都走過黎食

泰式蝦餅&雞翼

青咖喱豬頸肉&海南雞

泰式炒椰菜苗
呢個菜係全部野裡面最好食,炒得夠鑊氣夠油香,椰菜苗很新鮮

椰汁芋頭西米糕